27 september 2012

Human Rights Cafe over Straffeloosheid

Peace Brigades International (PBI), afdeling Nederland, organiseert deze derde editie van het Human Rights Café. Het thema dit keer is straffeloosheid. Hierbij zal worden ingegaan op de situatie in Mexico.
De straffeloosheid in Mexico is enorm. De daders van misdrijven en mensenrechtenschendingen komen dus zonder straf weg met hun misdaad. Veel verdachten krijgen geen eerlijk proces, het rechtsproces is traag en er worden geregeld politiemensen en rechters omgekocht. Eén van de grootste problemen in Mexico is het falende justitiële apparaat, de straffeloosheid is enorm. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 98% van alle misdaden onbestraft blijft. De straffeloosheid is een van de oorzaken van de uit de hand gelopen en zeer gewelddadige drugsoorlog. Sinds president Calderón in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels en het leger daarvoor inzette, nam het aantal mensenrechtenschendingen door militairen drastisch toe. Deze strafbare feiten worden tot op heden onderzocht door militaire instanties, met als gevolg dat de daders onbestraft blijven.
Wil Pansters, Bijzonder hoogleraar Latijns Amerika, Marlies Stappers, Executive Director Impunity Watch en PBI-projectvrijwilliger Mirjam Muis, recent uit Mexico terug gekeerd, zullen de problematiek benaderen vanuit verschillende invalshoeken. Marlies Stappers zal een breder kader van de problematiek schetsen over de gevolgen van straffeloosheid op de mensenrechtensituatie. Hoogleraar Pansters gaat in op de situatie in Mexico en Mirjam beschrijft haar ervaringen als PBI-projectvrijwilliger in Mexico.
Na de presentaties is er een interactieve discussie over het thema. De informele en laagdrempelige opzet biedt volop ruimte voor interactie tussen sprekers en publiek. Geïnteresseerden zijn dan ook van harte welkom om mee te denken en te praten.
Peace Brigades International (PBI) is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele organisatie, die internationale vrijwilligers uitzendt om bedreigde mensenrechtenverdedigers te begeleiden. PBI is actief in Nepal, Colombia, Guatemala en Mexico. PBI wil ‘space for peace' creëren waardoor mensenrechtenverdedigers zelf op een veilige manier aan een betere toekomst kunnen werken.
PBI wil met het Human Rights Café geïnteresseerden in mensenrechten bij elkaar brengen, en hen inspireren en motiveren om samen te werken aan sociale verandering, rechtvaardigheid en vrede. 
Deuren open: 18.15
Aanvang: 18.45
Entree: 5 euro
www.peacebrigades.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten