31 augustus 2011

Congres Cross-cultural Mediation

In navolging van de drie geslaagde en drukbezochte mediation congressen in 2008, 2009 en 2010 en de bijbehorende publicatie van drie boeken, organiseren de Universiteit en Hogeschool Utrecht ook dit jaar weer een congres. Het thema dit jaar is "Interculturele Mediation" en het congres vindt plaats op 4 oktober 2011 in de Janskerk in Utrecht.

Conflicten over belangen, waarden, doelen en middelen komen vaak voor tussen groepen of personen met een verschillende religieuze, culturele of etnische identiteit. De conflictdynamiek scherpt deze verschillen vaak verder aan en dat belemmert een vreedzame oplossing van het geschil. Zelfs wanneer die verschillen niet de oorzaak zijn van het conflict, dan staan ze toch een eenvoudige oplossing tijdens de onderhandelingen in de weg. . Verschillende culturele achtergronden kunnen leiden tot uiteenlopende interpretaties van het conflict, vooroordelen tegen de andere partij, onwetendheid of verkeerde interpretatie van culturele uitingen en symbolen. Daarnaast spelen sociaal-economische-, gender- of taalproblemen dikwijls een rol.

Dergelijke verschillen vereisen tevens verschillende onderhandelings- en mediationstijlen. Hierbij kan worden gedacht aan verschillende omgangsvormen, zowel verbale- als non-verbale communicatie, het vermijden van te direct taalgebruik alsook het schenken van speciale aandacht aan rituelen en context.

Deze onderwerpen zijn niet alleen relevant in de wereld van de diplomatie en de hogere politiek, maar spelen ook een rol in buurten, bedrijven en scholen. Interculturele onderhandelings- en bemiddelingsvaardigheden zijn ook van groot belang in de hedendaagse 'multiculturele' samenleving, waarbij het alom dalende tolerantie-niveau lijkt te vragen om meer deskundigheid op dit terrein. Tijdens dit congres komt het thema van interculturele bemiddeling naar voren in een aantal keynotes en wordt het verder uitgewerkt in praktische case studies en workshops.

Het congres is deels nederlands, deels engels gesproken.

De key-note sprekers:

Aleid Wolfsen – Mayor City of Utrecht
Fons Trompenaars - Consultant and author of ‘Riding the waves of Culture’, co-author of ‘Seven Cultures of Capitalism’
Georg Frerks - Professor conflict Prevention and Conflict Management, Faculty of Humanities at Utrecht University
Roelf Meyer – Chief negotiator in the Multiparty Negotiating Forum 1993 South Africa, currently consultant on peace processes
Jeremy Lack – Independent lawyer and ADR Neutral, Adjunct-professor at the Universities of Neuchatel and Geneva & EPFL (IMI and JAMS International Panelist)

De workshops worden ondermeer gegeven door:

Bela de Vries – Medinu family mediation
Manon Schonewille – ACB Group, Toolkit Mediation, Utrecht University
Annette van Riemsdijk – NMI, the New Resolution Group, Utrecht University,
Renée Kool – Willem Pompe Institute, Utrecht University
Arno Diederen
Gerdie van den Bergh – Alle Tonen
Sabine Pronk – EQ & U
Juanita Wijnands – Ideas4Culture

Voorzitter: Simone Kalff

Website: http://www.mediation-utrecht.eu/node/95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten