23 mei 2015

Fietsend community orkest

De start van de Tour de France in Utrecht wordt omlijst met een groot cultureel programma en daarvan is Orchestre Bicyclette een bijzonder onderdeel. Dit wordt een honderd koppig  fietsend community orkest. Het orkest is opgericht door orkest Fanfare van het Vuur van de stichting Fort van de Verbeelding.

De community gedachte is dat dit orkest gericht is op een stedelijk evenement, dat verschillende organisaties uit de muziek en fietscultuur deelnemen en dat ook het publiek in optredens wordt betrokken. Eén van de deelnemende groepen is de Band zonder Verblijfsvergunning, van bewoners van het AZC en daar vertel ik in deze blog graag iets meer over.

Wekelijks vindt op het AZC een muzieksessie plaats onder leiding van Jonas Bisquert, een gefaciliteerd wordt door stichting De Vrolijkheid. Jonas vroeg met een groep Syrische muzikanten aan Orchestre Bicyclette mee te mogen doen. Dat gebeurt. Zij gaan een Syrisch lied zingen en worden ondersteund en begeleid door het grote orkest. En ze gaan meezingen en mee spelen met onze andere nummers. Omdat circus DIEDOM een van de andere deelnemende organisaties is kwamen we ook op de idee om een groep jonge bewoners van het AZC mee te laten doen op kleine fietsen, jonglerend. Zij krijgen hiervoor enkele lessen.

Deze samenwerking is een mooie aanvulling op de samenwerking die orkest De Tegenwind al eerder is gestart met de Band zonder Verblijfsvergunning. De Tegenwind doet ook mee met Orchestre Bicyclette. In het fietsend orkest krijgt de samenwerking nog een bijzonder tintje omdat twee van de vier openbare repetities plaatsvinden op het terrein van het AZC, op 23 mei en 13 juni. Bovendien vertrekt op 5 juli om 3 uur een optocht van het orkest naar het Westplein vanaf het AZC terrein.

Kijk voor meer informatie op www.orchestrebicyclette.nl. Ik wijs er ook graag op dat we nog crowd funding hebben opgezet, zie https://www.voordekunst.nl/projecten/3271-orchestre-bicyclette,

 

Roelof Wittink, projectleider, roelof.wittink@gmail.com
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten