21 december 2014

Jezelf zijn, tolerantie en superdiversiteit


Internationale Dag van de Mensenrechten in Utrecht


tekst: Doris Huitink
foto's: Desiree Meulemans

Na een lange aanloop, en toch nog hectische laatste weken, was het woensdag 10 december eindelijk zo ver: ons evenement ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten in Het Huis Utrecht! Als stagiaire bij gemeente Utrecht heb ik in een groepje mensen van de Mensenrechtencoalitie, gemeente Utrecht en Art.1 MN, meegewerkt  aan de organisatie en uitvoering van de dag. Hier een sfeerimpressie.


 
Na binnenkomst met koffie en thee in Het Huis Utrecht werd iedereen naar de theaterzaal geleid. Daar begon het debat rond het thema van de avond: Kunnen zijn wie je bent .
Hans Alma, professor aan de Universiteit voor Humanistiek,  gaf met een bijzondere inleiding  de aftrap voor een heel bijzondere avond.
De tekst van haar inleiding is hier terug te lezen.
Ine Gevers, Petra van Dijk en Laura Coello Eertink zetten met korte persoonlijke presentaties de toon voor een gesprek over het recht om jezelf te zijn, discriminatie, controle, en de waarde van tolerantie in onze superdiverse samenleving.  

Ronald Ramdas, juryvoorzitter van de Tolerantieprijs, sprak over de verandering in het begrip tolerantie sinds de instelling van de prijs 19 jaar geleden. Ook dit jaar weer een mooi winnend project: wethouder Margriet Jongerius reikte de Tolerantieprijs 2014 uit aan Taalcoach in de Bieb 


Met grote dank aan N!ET PRAKKEN genoten we vervolgens van een gezonde en lekkere maaltijd, zodat we voldaan aan het hoogtepunt van de avond konden beginnen:, de voorstelling ‘Schijn’.


Fahd Larhzaoui vertelt in 'Schijn' zijn eigen verhaal over het ‘niet kunnen zijn wie je bent bij degenen van wie je houdt’. De voorstelling heeft ons verbaasd, doen lachen en ons doen afvragen wat we zelf in zijn situatie zouden doen.

Naast een ijzersterk verhaal was het ook een prachtig geheel om naar te kijken, met Fahd - in zowel casual sportkleding, als in traditionele Marokkaanse bruidegomskledij - dansend, schreeuwend, lachend en huilend.


Nog onder de indruk van de voorstelling sloten we de avond af met een drankje en een goed gesprek.

Dank aan allen die hebben bijgedragen aan deze avond en graag tot een volgende bijeenkomst van de coalitie!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten