27 augustus 2014

Barbara Oomen over Mensenrechten en Onderwijs


Over het onderwijs heeft iedereen wel een mening. Steve Jobsscholen, Iederwijs of de Vrije School; nieuwe methodes worden de hemel in geprezen of verguisd. Het publieke debat kenmerkt zich helaas eerder door emoties dan door steekhoudende argumenten of bewijs. Welke onderwijsvernieuwingen werken wel en wat kan volgens de wetenschap de prullenbak in?
Steeds vroeger beginnen we met toetsen en testen van kinderen. Je bent nooit te oud om te leren, maar kan je wel té jong zijn? De Cito-toets speelt een grote rol, leidt dit tot meer teaching to the test? Wat moet je kinderen bijbrengen op school, alleen rekenen en taal of is er meer? En hoe verschillen jongens en meisjes?

Goed onderwijs met kansen voor ieder kind, dat willen we allemaal. Maar welke taken liggen bij de school, de ouders en breder in de samenleving? Is onderwijs het middel tot een maakbare samenleving? Wetenschappers uit verschillende disciplines onderzoeken onderwijs, in het bijzonder vanuit het perspectief van de opvoeding, en koppelen dit aan de actualiteit.

Locatie: Academiegebouw
Datum: 29 oktober
Tijd: 20.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten