26 maart 2014

Utrecht wil vluchtelingstudenten meer ruimte geven om te studeren.


 
Wethouder Spigt van Werk & Inkomen sloot daarvoor op 13 maart een intentie-overeenkomst met de Stichting Vluchteling-Studenten UAF. De gemeente wil in samenwerking met UAF bereiken dat (afgestudeerde) vluchtelingstudenten hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en hun talent blijven inzetten in eigen stad en region.

Niet-afgemaakte studies afronden
De gemeente en UAF onderzoeken samen de voorwaarden waaronder vluchtelingen met behoud van uitkering in Utrecht niet-afgemaakte studies kunnen afronden. En daarbij vrijstelling krijgen van sollicitatieverplichtingen. Het is de bedoeling om uiterlijk per 1 september 2014 hierover afspraken in een convenant vast te leggen en uit te voeren.

Diploma's lager gewaardeerd
Vluchtelingen, die in hun eigen land gestudeerd hebben, merken dat hun diploma's in Nederland vaak lager gewaardeerd worden. Zij moeten in veel gevallen opnieuw een studie volgen, voordat ze mogen werken in hun eigen vakgebied. Daarnaast zijn er vluchtelingen die vanwege oorlog of vlucht niet konden (af)studeren in eigen land. Voor beide groepen is het in Nederland soms lastig om (verder) te studeren. Ondermeer door het niet meer in aanmerking komen voor studiefinanciering, sollicitatieplicht en verlies van uitkering.

Info: Evelien ten Bosch, telefoon 030 286 8365 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten