10 april 2013

Officiële opening van de Vrede van Utrecht

Op donderdag 11 april zal de officiële opening van de Vrede van Utrecht plaatsvinden. Dit is 300 jaar na het tekenen van het historische verdrag.

Er zal voorafgaand een concert (voor genodigden) plaatsvinden waar violiste Janine Jansen en voormalig Domkerk-organist Jan Jansen zullen spelen samen met De Nederlandse Bachvereniging. Zij vertolken muziek uit de afgelopen driehonderd jaar die het verlangen naar eeuwige vrede weerspiegelt. Bij het concert zullen Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima bij aanwezig zijn.

Daarna zal de Koningin het officiële startsein geven van de viering door de Domtoren 'aan te steken'. Hiermee wordt het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, de route van lichtkunstwerken die in de avond historische gebouwen in de binnenstad verlichten, onthult. De onthulling vindt plaats om 21:45 uur op het Domplein.

Eerder op de dag zullen ook officiële momenten gaan plaatsvinden. Zo wordt de laatste munt met de beeltenis van Koningin Beatrix, het Vrede van Utrecht Vijfje, geslagen. Verder wordt een schilderij van de Vrede van Utrecht in het Stadhuis onthuld en zal de tentoonstelling In Vredesnaam in het Centraal Museum geopend worden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten