22 maart 2013

Tweede Vrijheidscollege met Hans Achterhuis

In het tweede Vrijheidscollege van BFU, Forum en VVU sprak Denker des Vaderlands Hans Achterhuis over de “vrijwaring van gebrek”. Zijn college volgde op een introductie door burgemeester Wolfsen die niet alleen de succesverhalen van de stad roemde, maar ook de verborgen armoede in de stad benoemde. Een stad moet die onder ogen durven zien, en mede daarop gebaseerd een moreel kompas volgen, aldus Wolfsen. Waarna er meteen een brug lag naar Achterhuis; die memoreerde hoe utopisch de Vier Roosevelt Vrijeheden moeten hebben geklonken voor de toehoorders in 1941.

Toch zijn veel van die Vrijheden in de klassieke en sociaal-economische mensenrechten terechtgekomen. Achterhuis onderscheidde daarin twee soorten rechten: enerzijds de rechten die een burger tegen de staat beschermt, en de rechten die een burger van een staat geniet. Bij die laatste hoort die vrijwaring van gebrek natuurlijk thuis. Maar zulke bescherming genieten burgers niet tegen het markt-kapitalisme. Tegenover de PPP [people, planet, profit] van de markt zette Achterhuis de PPP [pauperisme, proletariaat, precariaat] van de samenleving. In een historisch exposé onderzocht hij de verwording van een” markt zonder marktmeester” om af te sluiten met de hoop dat er binnenkort analyses en manifesten zouden verschijnen die ons, burgers, de mogelijkheden aanreiken een samenleving zonder gebreken op te bouwen.

In het lange nagesprek ondervond moderator Andrew Makkinga dat de bezoekers over de kleine veranderingen in een samenleving positief zijn, maar wat pessimistischer over de samenleving als geheel. Wat de burgemeester ertoe bracht op te merken dat “ons politiek stelsel zeer open is, wie wil kan dat in beweging krijgen.” Hoe de zaal daar gevolg aan kan geven, zal Kustaw Bessems in het derde Vrijheidscollege misschien wel [Vrijheid van Meningsuiting] duidelijk maken.
Meer informatie en data:
www.forum.nl/vrijheidscolleges.
terhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten