21 juni 2012

Presentatie van de wandelgids:"Sporen van Slavernij

Het zal niemand ontgaan zijn dat in 2013 de 300e verjaardag van het ondertekenen van de Vrede van Utrecht wordt gevierd. Het verdrag uit 1713 maakte niet alleen een einde aan bijna twee eeuwen (godsdienst-)oorlogen en conflicten. Het maakte door middel van het ‘asiento’ ook afspraken over de transatlantische slavenhandel. Naast 300 jaar Vrede van Utrecht heeft het Centre for the Humanities, samen met de Stichting Vrede van Utrecht en Kosmopolis Utrecht in het kader van de Vredeleerstoel de afgelopen jaren ook deze donkere kant van het verdrag onder de aandacht willen brengen.

Het project ‘Sporen van de Slavernij’ is ontstaan uit de behoefte aandacht te besteden aan verrassende slavernijplekken in de Utrechtse binnenstad. Dr. Esther Captain heeft met haar onderzoek naar deze Utrechtse lieux de memoire vooral hun link met de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen/Aruba belicht. Aan de hand van geïllustreerde routekaarten kan de Utrechtse inwoner en bezoeker op eigen gelegenheid wandelen langs de koloniale geschiedenis van de stad.

Het Centre for the Humanities en Kosmopolis Utrecht willen u met gepaste trots uitnodigen op 26 juni vanaf 15.30 uur in het auditorium van het Utrechts Archief aanwezig te zijn bij de presentatie van de wandelgids en bijbehorende GPS-applicatie. Om het heuglijke feit te vieren zal de presentatie begeleid worden door een optreden van Denise Jannah en gevolgd worden door een verkorte versie van de wandeling. De presentatie zal eindigen met een borrel bij de Winkel van Sinkel.

Programma:
16:00 uur     Deuren open, koffie en thee
16:15 uur     Welkom namens Centre for the Humanities
16:20 uur     Presentatie wandelgids door Esther Captain
16:40 uur     Interview met o.a. Saskia van Dockum    
                  (directeur Utrechts Archief) over de wandelgids
16.55 uur     Beschouwing namens Kosmopolis door Nancy Jouwe
                  (directeur Kosmopolis)
17.05 uur     Optreden Denise Jannah
17:30 uur     Afsluiting, start wandeling naar De Winkel van Sinkel 
                   (langs een aantal routepunten uit de wandelgids)
18.00 uur      Aankomst De Winkel van Sinkel, nazit met hapje en een
                    drankje

Indien u aanwezig zou willen zijn dan kunt u zich opgeven via cfh@uu.nl

De presentatie van de Wandelgids is mede mogelijk gemaakt door:
Kosmopolis
kf Heinfonds
Utrechts Universiteitsfonds
provincie Utrecht
Stichting Vrede van Utrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten