03 oktober 2011

‘Copyright Google Privacy’ te zien bij Burgerzaken in Utrecht tijdens de Week van de Mensenrechten.


Utrecht, 3 oktober 2011 - De Utrechtse kunstenares Sofie Groot Dengerink exposeert met haar kunstproject ‘Copyright Google Privacy’ van 10 t/m 14 oktober bij het Loket Burgerzaken in Utrecht.

In 2010 studeerde Groot Dengerink af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met haar project ‘© 2020’. ‘© Google Privacy’ is hierop het vervolg en toont net als bij haar afstudeerproject een aantal woonkamers die zichtbaar zijn in Google Maps. ‘Copyright Google Privacy’ was eerder dit jaar te zien tijdens de ZomerExpo in het Gemeentemuseum Den Haag en verhuist nu terug naar de plaats van herkomst.

Digitale versus analoge wereld
‘© Google Privacy’ is een virtuele Utrechtse straat waarbij de kijker een bijzonder binnenkijkje krijgt in de levens van de bewoners ervan. Gefascineerd door de digitale wereld van Google en de wisselwerking met de analoge wereld, laat Sofie Groot Dengerink, door screenshots van Google Maps te verwerken in haar werk, zien hoe ver de digitale inbreuk op de privacy gaat. In haar werk vraagt zij zich af: ‘Hoe veel verder kan het nog gaan?’

Online gluren bij de buren
Sofie: “Nu valt er nog relatief weinig te zien in de woonkamers, maar wat als er in de toekomst nog betere camera’s gebruikt zullen worden waardoor je daadwerkelijk kunt inzoomen tot ín de woonkamers. Tot je werkelijk kunt lezen wát er op de rekeningafschriften staat die op tafel liggen. Je hele privéleven ligt letterlijk op straat, met dit verschil dat deze straten over heel de wereld en op elk moment van de dag te bekijken zijn. Streetview is openbaar terrein, en Google zet deze beelden zonder medeweten van de bewoners online. Vroeger liep je als het donker was over straat en kon je naar binnen gluren bij de huizen waarvan de gordijnen niet dicht waren, ‘dan kun je zien hoe of het bankstel staat bij Mien’. Tegenwoordig doe je dat veilig thuis, vanachter je eigen bureautje.”

Inzoomen in de woonkamer
“Niets blijft meer geheim in de internetcultuur van tegenwoordig. Veel mensen, waarvan ik het interieur had ‘gefotografeerd’, die ik opzocht wisten nog niet eens dat hun interieur zo duidelijk zichtbaar is in Google Maps, en schokken daar van. Sommigen wilden dan ook niet meewerken aan mijn project. Begrijpelijk natuurlijk. Staat er ineens een meisje voor je deur met een foto van je eettafel vol met persoonlijke paperassen. Nu kun je nog net niet zien wat er precies op de papieren staat, maar dit is nog maar een kleine stap verwijderd van het daadwerkelijk inzoomen ín de woonkamer. Dat probeer ik met dit onderzoek te laten zien. De foto’s zijn puur een screenshot van mijn beeldscherm. De navigatie die uit Google lijkt te komen heb ik er wel zelf weer overheen getekend.”

Analoog te bezoeken
In ‘© Google Privacy’ krijg je net een beetje meer informatie te zien over het leven in deze digitale parallelle wereld. De screenshots zijn op beeldschermformaat weer teruggebracht in de ‘echte’ wereld en zijn te bezoeken bij Loket Burgerzaken van 10 t/m 14 oktober tijdens de Week van de Mensenrechten in Utrecht. Tijdens de Week van de Mensenrechten zijn er meer lezingen, workshops en tentoonstellingen georganiseerd door bedrijven op het gebied van mensenrechten.

Loket Burgerzaken, Arthur van Schendelstraat 500, Utrecht
Openingstijden:
Ma t/m vr van 9.00 uur tot 17.00 uur
Do van 9.00 uur tot 21.00 uur

Digitaal te bezoeken
Het programma van de Week van de Mensenrechten
Blogspot Human Rights
Project © 2020
Sofie Groot Dengerink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten