19 september 2011

Tennisclinic 'Meiden die willen bewegen'

Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Helaas is dit niet voor ieder kind een vanzelfsprekendheid.

De Rading biedt jeugdzorg binnen de provincie Utrecht. Onze cliënten zijn kinderen, jongeren en hun ouders. De Rading heeft verschillende hulpprogramma’s speciaal voor meiden. Al onze meisjes binnen de meidenhulpverlening hebben moeite met weerbaarheid en het herkennen van lichaamssignalen. Veiligheid begint in het lichaam, hier ontstaan de signalen waaraan betekenis kan worden gegeven in interactie met de omgeving. Door het niet in contact staan met deze signalen of ze verkeerd interpreteren komen veel meisjes in risicovolle situaties terecht. Vanuit deze invalshoek vinden we dat alle meisjes tools en handvatten aangereikt moeten krijgen in de vorm van een weerbaarheidtraining om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar ook om zich letterlijk uit een lastige situatie te kunnen ‘worstelen’.

Voor onze doelgroep relationeel- en seksueel getraumatiseerde meisjes tussen 13-24 jaar zijn wij een project gestart waarbij we sport en beweging meer willen integreren in de hulpverlening. Vanuit onderzoek blijkt dat deze doelgroep meisjes bijna geheel uitvalt binnen de sport. Met het project ‘Meiden die willen bewegen’ willen we de meiden door middel van sport in verbinding brengen met hun lichaam. Iedere twee maanden organiseren wij een funclinic, waarin op een zeer laagdrempelige manier verschillende sporten worden aangeboden. Naast deze clinic is er een half uur de tijd om een nieuw sport/weerbaarheidtraject dat gaat starten te introduceren. Denk hierbij aan tennis, snowboarden, beachvolleybal, Zumba of voetbal.. Belangrijkste doelstelling van de clinics die wij aan de meisjes geven, is om een positieve ervaring op te doen en van daaruit te onderzoeken of deze meisjes te motiveren zijn om aan 1 van onze sporttrajecten mee te doen. Vandaar uit proberen wij ze te begeleiden naar reguliere sportverenigingen.

Hoe we dit doen, willen we graag laten zien in een tennisclinic tijdens de week van de mensenrechten. Tijdens deze clinic kunnen politici, beleidsmakers, hulpverleners, sportverenigingen en de doelgroep meisjes met elkaar ervaren hoe het is om laagdrempelig en op een leuke manier kennis te maken met sporten.

Voorafgaand aan de clinic zal er een presentatie zijn van het project en na afloop is er de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan onder het genot een hapje en een drankje.

Datum: maandag 10 oktober van 16.00-18.00 uur
Plaats: tennisvereniging ULTC Iduna, Ariënslaan 18, 3573 PT Utrecht
Aantal deelnemers: 40-50 personen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten