19 september 2011

Living Library in de week van de mensenrechtenLiving Library - Beoordeel een boek niet aan zijn kaft

Wat de boer niet kent, eet hij niet’ is een oer Hollands gezegde. Maar wat te denken van ‘wat de boer niet leest, weet hij niet?’. Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) organiseert de Living Library en biedt van 13 t/m 15 oktober interessant leesvoer aan!

De Living Library is een mooie gelegenheid om eens in het hoofd en hart van iemand anders te kruipen. Niet door met je neus tussen de papieren te duiken, zoals in een traditionele bibliotheek, maar door een ‘levend boek’ te lenen. Deze editie van de Living Library heeft een mooie collectie interessante en dappere mensen bereid gevonden die zich geheel vrijwillig laten ‘lezen’.
Hun ervaringen, verhalen en belevenissen zullen centraal staan – de lezer kan uit eerste hand horen hoe het is om huis en haard te verlaten, hoe het is om opnieuw te moeten beginnen een vreemd land, hoe moeilijk het is om je staande te houden in een onbekende cultuur. Het lezen van een boek is geen eenzijdige affaire: het is de bedoeling dat er een dialoog, een oprechte uitwisseling ontstaat tussen boek en lezer. Vragen mogen gesteld worden – graag zelfs!

Deze Living Library wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Mensenrechten. Het thema van de Living Library sluit dan ook nauw aan bij zowel de Week van de Mensenrechten als het werkgebied van de SNDVU. Vreemdelingen zonder officiële status ontbreekt het aan de mogelijkheid tot sociale, economische en politieke participatie; een aantasting van de basale mensenrechten. Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht wil dit ter discussie stellen en een dialoog openen; de Living Library vormt het perfecte raamwerk waarbinnen dit en de vele vooroordelen rondom mensen zonder een officiële status aan de kaak gesteld kunnen worden.

Drie dagen lang zal er een ruime selectie boeken te leen zijn. Alle boeken zullen terug te vinden zijn in de catalogus, in te zien bij de bibliothecaris. De maximale leestijd van een boek is 30 minuten, maar wanneer beide partijen het gesprek graag willen voortzetten, zijn er verlengingen mogelijk. De Living Library is op 13, 14 en 15 oktober te bezoeken van 16.00 tot 20.00 op ntb locaties in Utrecht

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marsha Man – 030-2933378 of www.sndvu.nl / activiteiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten