14 september 2011

Conferentie Super-Diversity in Dynamic Cities



Kosmopolis Utrecht, Den Haag en Rotterdam nodigen u van harte uit voor de conferentie Super-Diversity in Dynamic Cities, Nieuwe uitdagingen voor de cultuursector op dinsdag 11 oktober, van 9.30-17.00 uur in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Tijdens de Conferentie wordt onderzocht welke uitdagingen de eigentijdse dynamiek in Europese metropolen stelt aan de kunst- en cultuurpraktijk. Verschillende internationale denkers reflecteren op grootstedelijke ontwikkelingen, superdiverse samenlevingen en identiteitsvorming. Dit zijn onder anderen prof. dr. Michael Keith, directeur Centre on Migration, Policy and Society, Universiteit Oxford; prof. dr. hoogleraar Intercultural Studies, Universiteit van Roskilde en prof. Raj Isar, hoogleraar Global Communications, American University in Parijs en langdurig werkzaam voor de UNESCO. In de middag volgen twee werksessies waarin curatoren, publicisten en makers uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Nederland geslaagde voorbeelden presenteren en bediscussiëren.

Onze stedelijke realiteiten veranderen. Meer dan 50% van de wereldbevolking woont in steden en het aantal groeit ieder decennium. In stedelijke conglomeraten is dan ook een toenemende variëteit aan levensvormen, culturen en activiteiten te vinden. Steeds meer mensen verschillen steeds meer van elkaar in hun levensloop en leefstijl. Met de toenemende mobiliteit van de wereldbevolking komen bewoners in de grote stad letterlijk uit alle hoeken van de wereld. "Ze brengen een nieuwe dimensie van diversiteit – superdiversiteit – mee die zich op alle vlakken manifesteert: etnisch, taalkundig, cultureel, religieus (…) Daarmee is stabiliteit als sociaal gegeven aangetast. We leven nu allemaal in omgevingen die fundamenteel onstabiel zijn, dus bijzonder veranderlijk, en waarin wij ons bestendig moeten aanpassen aan de veranderingen in de omgeving", aldus prof. Jan Blommaert van de Universiteit Tilburg.

Vanuit dit fenomeen superdiversiteit denken en werken steeds meer wetenschappers, programmamakers en kunstenaars. Welke invloed heeft superdiversiteit op sociale interacties, op de reguleringsdrang van een natiestaat en op ideeën over identiteitsvormingen en ‘samenlevingen als stabiele omgevingen’? Tijdens de conferentie komen al deze vragen aan bod en wordt onderzocht wat de rol van kunstenaars, cultuurmakers en culturele instellingen in die complexe, superdiverse, veranderlijke stad kan zijn. Wat zijn de consequenties voor cultuurinstellingen en de kunstpraktijk?

Klik hieronder voor:
1. het
programma.
2. de
sprekerslijst.
3.
aanmelden voor deelname.

Dagvoorzitter is Maayke Botman. De voertaal is Engels. 

De conferentie komt tot stand in samenwerking met het Lectoraat Cultural Diversity, Hogeschool Rotterdam; Erasmus Universiteit Rotterdam; Imagine IC; Mondriaan Stichting en het Fonds BKVB.

Datum: dinsdag 11 oktober 2011
Plaats: Lantaren/Venster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam
Tijd: Inloop 8.45 uur, Conferentie ochtendsessie 9.30-13.00, Lunch 13.00-14.00 uur, Werksessies (Kunst & Cultuur of Erfgoed) 14.15-17.00 uur, Borrel vanaf 17.00 uur

Entree: € 20,00 en € 15,00 (studenten) (incl. lunch)
Informatie: Kosmopolis Rotterdam, Iebèl Vlieg,
i.vlieg@kosmopolisrotterdam.nl, t 010 4177420
Interviews: Neem contact op met Christine Wagner voor interviews met sprekers en beeldmateriaal: m. 06-555 777 90 of
tinew@xs4all.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten