04 juli 2011

Utrechtse kunstenares exposeert ‘© Google Privacy’


Online gluren bij de buren; ongegeneerd gluren in het Gemeentemuseum


Utrecht, 4 juli 2011 - De Utrechtse kunstenares Sofie Groot Dengerink exposeert met haar kunstproject ‘© Google Privacy’ in het Gemeentemuseum in Den Haag. De ZomerExpo 2011, Anoniem Gekozen is te zien van 10 juli t/m 21 augustus. In 2010 studeerde Groot Dengerink af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met haar project ‘© 2020’. ‘© Google Privacy’ is hierop het vervolg en zal net als bij haar afstudeerproject een aantal interieurs tonen die zichtbaar zijn in Google Maps.

© Google Privacy is een virtuele straat waarbij de kijker een bijzonder binnenkijkje krijgt in de levens van de bewoners ervan. Gefascineerd door de digitale wereld van Google en de wisselwerking met de analoge wereld, laat Sofie Groot Dengerink, door screenshots van Google Maps te verwerken in haar werk, zien hoe ver de digitale inbreuk op de privacy gaat. In haar werk vraagt zij zich af: ‘Hoe veel verder kan het nog gaan?’

Sofie: “Nu valt er nog relatief weinig te zien in de woonkamers, maar wat als er in de toekomst nog betere camera’s gebruikt zullen worden waardoor je daadwerkelijk kunt inzoomen tot ín de woonkamers. Tot je werkelijk kunt lezen wát er op de rekeningafschriften staat die op tafel liggen… Je hele privéleven ligt letterlijk op straat, met dit verschil dat deze straten over heel de wereld en op elk moment van de dag te bekijken zijn. Streetview is openbaar terrein, en Google zet deze beelden zonder medeweten van de bewoners online. Vroeger liep je als het donker was over straat en kon je naar binnen gluren bij de huizen waarvan de gordijnen niet dicht waren, ‘dan kun je zien hoe of het bankstel staat bij Mien’. Tegenwoordig doe je dat veilig thuis, vanachter je eigen bureautje.”

“Niets blijft meer geheim in de internetcultuur van tegenwoordig. Veel mensen die ik opzocht, waarvan ik het interieur had ‘gefotografeerd’, wisten nog niet eens dat hun interieur zo duidelijk zichtbaar is in Google Maps, en schokken daar van. Sommigen wilden dan ook niet meewerken aan mijn project. Begrijpelijk natuurlijk. Staat er ineens een meisje voor je deur met een foto van jouw eettafel vol met persoonlijke paperassen met de vraag of ze die mag afdrukken en gebruiken. Nu kun je nog net niet zien wat er precies op de papieren staat, maar dit is nog maar een kleine stap verwijderd van het daadwerkelijk inzoomen ín de woonkamer. Dat probeer ik met dit onderzoek te laten zien. De foto’s zijn puur een screenshot van mijn beeldscherm. De navigatie die uit Google lijkt te komen heb ik er wel zelf weer overheen getekend.”

In © Google Privacy krijg je net een beetje meer informatie te zien over het leven in deze digitale parallelle wereld. De screenshots zijn op beeldschermformaat weer teruggebracht in de ‘analoge’ wereld en zijn te bezoeken van 10 juli t/m 21 augustus tijdens de ZomerExpo 2011 in het Gemeentemuseum Den Haag.

ZomerExpo 2011 is een initiatief van de stichting ArtWorlds en het Gemeentemuseum Den Haag. Uit 4.750 kunstwerken selecteerde een jury 250 werken, zonder te weten wie de kunstenaar is.
De opening op zaterdag 9 juli zal live te volgen zijn bij het programma AVRO Kunstuur op ned. 2 om 17.00 uur.

In 2010 ontwierp Sofie Groot Dengerink een tram ‘Amstertram Maps’ voor het GVB en momenteel is zij bezig met een installatie ‘Digital Transformation’ voor Capgemini, Les Fontaines. Meer werk van Sofie Groot Dengerink, waarbij de digitale/analoge wereld de leidraad is, is te zien op www.copyright2020.com en www.sofiegd.nl.

http://www.sofiegd.nl/
http://www.copyright2020.com/
http://www.zomerexpo2011.nl/
http://www.gemeentemuseum.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten