25 juni 2011Drie filmvertoningen in aanloop naar International Day of Peace en Nacht van de Vrede. Bekende, bevlogen Nederlanders laten het publiek hun film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme. Een film die hen beweegt, een film die de wereld moet zien. Na de film gaan de speciale gasten in gesprek met het publiek over de film. Rapper Pax presenteert de eerste film, La Haine, op maandag 4 juli.
 
Pax (Habek) vindt La Haine een mooi voorbeeld van menselijk geweld, geniet van de recalcitrante houding van de banlieu jongeren en kan als hiphop head niet heen om de klassieke mix van KRS-One & Edith Piaff.

De avonden zijn de opmaat voor Checkpoint Cinema op de Nacht van de Vrede, hét evenement over vrede en oorlog, conflict en verzoening dat op 21 september in Tivoli plaatsvindt. De filmreeks is een samenwerking tussen de Vrede van Utrecht, Pax-it en Louis Hartlooper Complex.

Maandag 4 juli | Checkpoint Cinema: La Haine
Inleiding + nagesprek Pax
19.00 uur | € 5 | reserveren: 030 232 0450

La Haine (1995), Mathieu KassovitzPax [rapper, Habek, Kyteman’s Orkest]

Drie vrienden in een Parijse buitenwijk worden een dagje gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden - uit verveling raken ze op het verkeerde pad.

De tweede film van de zeer jonge Kassovitz betekende zijn internationale doorbraak. De film werd niet alleen meermalen onderscheiden (Gouden Palm voor beste regie, Felix voor beste jonge filmer en diverse Césars), hij wist ook een miljoenenpubliek aan zich te binden. Kassovitz is een van de belangrijkste exponenten van een nieuwe lichting Franse cineasten die van sociale ontwikkelingen op straat willen getuigen. Zo toont La Haine in gestileerde vorm de dreigingen in de buitenwijken van de Franse metropolen ten gevolge van werkloosheid, armoede en racisme, maar vooral het optreden van de politie aldaar. Het onderwerp ligt zo precair dat de film in de Franse Assemblée ter sprake werd gebracht.

Maandag 1 augustus | Checkpoint Cinema: Salt of this Sea
Inleiding + nagesprek Arjan El Fassed
19.00 uur | € 5 | reserveren: 030 232 0450

Salt of this Sea (2008), Annemarie JacirArjan El Fassed [lid Tweede Kamer GroenLinks, auteur van o.m. ‘Niet iedereen kan stenen gooien’]

Drama over een Palestijnse vrouw die de tegoeden van haar oude bankrekening wil claimen maar hierbij wordt tegengewerkt totdat ze geweld gebruikt.

Soraya, een in New York geboren Palestijnse vrouw, reist naar het land van haar overleden grootvader om de tegoeden van een oude bankrekening te claimen. In Ramallah probeert ze haar plaats in de Palestijnse maatschappij te veroveren, maar na een reeks tegenslagen, frustraties en vernederingen besluit ze het geld met geweld op te eisen. Ze wordt geholpen door Emad, de vriendelijke ober op wie ze verliefd is geworden. Als Soraya en Emad in Palestina gezocht worden als bankovervallers, vluchten ze naar Israël, waar ze illegalen zijn.

Maandag 5 september | Checkpoint Cinema: Son of Babylon
Inleiding + nagesprek Petra Stienen
19.00 uur | € 5 | reserveren: 030 232 0450

Son of Babylon (2009), Mohamed Al-Daradji
Petra Stienen [publiciste en adviseur democratisering, diversiteit en diplomatie, auteur van o.m. ‘De Arabische Lente’, bestuurslid Masterpeace]

Een Iraakse jongen gaat samen met zijn oma op zoek naar zijn vader die nooit is teruggekeerd uit de Eerste Golfoorlog.

Noord-Irak, 2003. Twee weken na de val van Saddam Hussein.
De 12-jarige jongen Ahmed volgt met tegenzin zijn grootmoeder op reis naar het Zuiden. Nadat ze gehoord heeft dat daar krijgsgevangenen zijn aangetroffen, is ze vastbesloten te weten te komen wat er met haar zoon, Ahmed's vader, is gebeurd.
Sinds de Golfoorlog staat hij als vermist opgegeven. Op de lange tocht, van de Koerdische bergen tot aan de woestijn van Babylon, ontmoeten ze vreemden en gelijkgestemden, met allemaal hetzelfde reisdoel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten