12 april 2011

‘Onze jongens en meisjes in Afghanistan’

Vrede van Utrecht presenteert avond over Nederland in oorlog met o.a Joeri Boom en Anne Mulder

In aansluiting op Dodenherdenking 4 mei presenteert Vrede van Utrecht een avond over de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan. Hoe gaat Nederland met haar veteranen om? Waarom berichtten Nederlandse media tot recent weinig over de gevechten? Een gesprek tussen veteranen, Joeri Boom (Groene Amsterdammer), Anne Mulder (VVD Tweede Kamer) en Stef Scagliola (Coördinator Interviewproject Nederlandse Veteranen).

Geen verhaal
Een avond over de praatjes die ‘de politiek’ ons probeerde te verkopen en de gebrekkige wijze waarop de Nederlandse verslaggeving die praatjes checkte. Het wordt geen avond waarop we schuldigen aanwijzen voor het mislukte narratief rondom oorlogsvoering, noch de veteranen die speelbal van de politiek zijn verheerlijken. Het wordt een avond waarop we hardop nadenken: hoe komt het dat wij in Nederland geen verhaal hebben over de oorlog die we voeren?

Onze veteranen
Na een avond over buitenlandse veteranen in 2010 dit jaar een avond over onze veteranen. We bespreken wat onze jongens en meisjes precies doen in oorlogsgebied en wat hun motivatie is. Doen zij daar ook nog wat anders dan legertaken uitvoeren, bijvoorbeeld iets op het culturele vlak? Ook het gat tussen de beleefde werkelijkheid van de soldaten ter plekke en de verwachtingen van het thuisfront komt hierbij aan de orde. Hoe kom je als veteraan terug in de Nederlandse samenleving?

De veteranen gaan in gesprek met onder meer Joeri Boom, verslaggever bij de Groene Amsterdammer en auteur van "Als een nacht met duizend sterren", over de Nederlandse missie in Uruzgan. Ook spreekt Anne Mulder (VVD Tweede Kamer, als VN soldaat uitgezonden geweest in voormalig Joegoslavië) en Stef Scagliola, Coördinator Interviewproject Nederlandse Veteranen. Gespreksleider is Jos van Beurden

Tijd: direct na de dodenherdenking
Locatie: Torenzaal, UCK Domplein 4 – 5, Utrecht
Toegang gratis

Voor meer informatie: Lonneke Laurant, pers en publiciteit Vrede van Utrecht/mail: lonnekelaurant@vredevanutrecht.nl/ telefoon: 030-2393895/ 06-17344854

Geen opmerkingen:

Een reactie posten