13 december 2010

Albie Sachs en Mensenrechtentour op 10 december







10 december was een belangrijke dag voor mensenrechten en ook een belangrijke dag voor onze gemeente. Het was de internationale dag van mensenrechten, gevierd vanwege de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties op 10 december 1948.

Dit jaar heeft de afdeling BIS van de gemeente Utrecht 10 december gevierd met een Mensenrechten City Tour met verschillende deelnemers van mensenrechtenorganisaties, overheidscommissies, universiteiten en andere gemeentelijke afdelingen. De deelnemers begonnen bij de Neudeflat met een kop koffie of thee in de hand om kennis te maken. Daarna startte de wandeling. De tour stopte op 9 plekken in de binnenstad. Op elke plek kregen de deelnemers een korte presentatie over verschillende mensenrechtenorganisaties, die in Utrecht gevestigd zijn. Het idee was om iedereen kennis met elkaar en met Utrecht te laten maken als een stad waar mensenrechten belangrijk zijn.

De laatste stop was het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht voor de eerste Koningsberger-lezing, die dit jaar door Rechter Albie Sachs gegeven werd. Sachs sprak over zijn ervaring in Zuid-Afrika tijdens de strijd tegen apartheid waarin hij een bomaanslag heeft overleefd. Zijn ontroerende verhaal maakte grote indruk op veel van de aanwezigen. Daarna werd een borrel gehouden in het Speelklok Museum waar wethouder Victor Everhardt, als loco-burgemeester, een speech over het belang van mensenrechten op lokaal niveau hield.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten