13 augustus 2010

Verplicht inburgeren voor Turken onwettig


Turkse immigranten met een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen niet worden verplicht om in te burgeren. Dat is de uitspraak van een Rotterdamse rechter. Twee Turkse migranten hadden een rechtszaak aangespannen omdat de nieuwe Wet Inburgering uit 2007 in strijd zou zijn met Europese regelgeving. De rechter heeft hen daarin gelijk gegeven.

Met de nieuwe Wet Inburgering worden Turkse immigranten verplicht een inburgeringsexamen te doen voordat zij een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunnen krijgen. Volgens de rechter is de verplichte inburgering van Turkse migranten echter in strijd met de non-discriminatiebepaling uit de associatieovereenkomste die is afgesloten tussen Turkije en de Europese Unie. Die overeenkomst bepaalt dat Turken niet meer geld mogen betalen om een verblijfsvergunning te krijgen dan EUburgers. En een inburgeringsexamen kost geld. Daarnaast is de verplichting in strijd met een besluit waarin staat dat EU-lidstaten sinds 1 december 1980 geen nieuwe maatregelen mogen invoeren die de positie van Turkse werknemers op de arbeidsmarkt belemmert. Volgens de rechtbank is dat bij het verplichte inburgeringsexamen wel het geval.

Het ministerie van Wonen, Werk en Inkomen bestudeert de uitspraak. De mogelijkheid voor Turken om in te burgeren, blijft echter open, ook in Utrecht. Turkse migranten kunnen zich vrijwillig melden voor een inburgeringscursus.

Bron: RTV Rijnmond, de Volkskrant en gemeente Utrecht
Foto: Willem Mes