21 december 2012

Vredesfort Vrede van Utrecht

Het Vredesfort, onderdeel van het educatieprogramma Vrede van Utrecht op School, is een interactieve tentoonstelling waar schoolkinderen aan de slag gaan met de thema’s die ook bij de totstandkoming van de Vrede van Utrecht belangrijk waren. Naast het thema oorlog en vrede is er veel aandacht voor onderwerpen als vooroordelen, pesten en het zondebokverschijnsel. In een zestal nissen van de voormalige kogelvanger is een tweetalige (Engels en Nederlands) buitententoonstelling ingericht.

Wandelen op het Fort
Het terrein van Fort De Bilt is semi-openbaar en zeer geschikt om een wandeling te maken langs het monument, de informatiepanelen en presentaties over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Vrede van Utrecht 1713-2013. Het terrein is in de regel toegankelijk van maandag tot donderdag tijdens kantooruren. Honden zijn niet toegestaan. Wilt u zekerheid over het geopende hek aan de Biltsestraatweg 160, neem dan vooraf contact met ons op.
Bron: www.vredevanutrecht.nl

21 november 2012

Open Dag Critical Mass


Heeft u ook altijd al willen weten wat voor wereld er schuilgaat achter de vraag Denk jij buiten je INBOX? Grijp dan nu de kans om onze inspirerende interactieve multimediale tentoonstelling over identiteit, groepsprocessen en conflicthantering te ervaren!

Bekijk hier een filmpje om alvast een indruk te krijgen van INBOX
.
Open dag
Op zaterdag 15 december organiseren wij een Open dag en wij nodigen u graag uit om hierbij te zijn.
Om 14.00u, 15.00u en 16.00u beginnen er rondleidingen door de tentoonstelling Denk jij buiten je INBOX? (van ca. 1 uur). Na de rondleiding kunt u nog even met elkaar en met vrijwilligers en medewerkers van Critical Mass napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Aanmelden
Wij hopen u op 15 december te mogen begroeten. U kunt zich aanmelden via criticalmass.nu/opendag

18 november 2012

Reset the Future in Universiteitsmuseum

Reset the Future


Kies waar jij wilt wonen, speel de baas van een snoepfabriek en boek je ideale vakantie. Wat hebben de keuzes die je maakt van doen met vernielde oerwouden, verspilde energie en vervuilende auto’s? Doe mee met de game Reset the Future en ontwerp je eigen toekomst in het Universiteitsmuseum Utrecht.


Universiteitsmuseum Utrecht
Lange Nieuwstraat 106

How much Fascism? ... in BAK

How much Fascism?


The exhibition engages in a dialogue with a provocative claim made by Slovenian sociologist, literary theorist, translator, and political activist Rastko Močnik in his collection of texts titled How Much Fascism? (1995). Močnik suggests that we no longer need to ask ourselves whether “new local populism, new ‘fascism,’ [and] new right-wing extremism” drive the contemporary condition, but rather, how much they drive that condition. We must attend not only to the open manifestations of fascism, though we witness more and more of such instances and one needs to ponder how societies that permit and tolerate such phenomena still “qualify” as democracies. More importantly, WHW suggest, “we need to turn our attention to the silent fascism that is becoming normalized through the systematic violence seeping into the laws and everyday administration practices of the nation-state, and to assess the mechanisms of oppression and the various symptoms of contemporary fascism that are being presented as unavoidable, pragmatic necessities.” In sync with these thoughts, the artists in the exhibition inquire about the possibility of art vis-a-vis such circumstances and invest in the cognitive power of art and the potential within the aesthetic experience of questioning reality.

BAK on Facebook

Dansen voor het Rode Kruis

Dansen voor het Rode Kruis met La Zapada




Op zondagmiddag 25 november organiseren we een korte salon in het gebouw van het Rode Kruis aan de Koningsweg 2, Utrecht.

Iedere laatste zondagmiddag van de maand organiseert het Rode Kruis een gezellige middag voor mensen die zelf niet meer zo vaak aan sociale contacten toekomen (de SOOZ). Dit omdat ze moeilijk(er) ter been zijn, of minder bedeeld, of om nog andere redenen.

05 november 2012

Studium General Het Grote Stadsdebat: Sociaal Ondernemerschap

Op 30 november vond het debat Sociaal ondernemerschap en Innovatie plaats in het kader van de debattenserie Lokale Mensenrechten & Sociale Rechtvaardigheid.

Debat gemist of nog een keer zien? Klik dan hier.

02 november 2012

Filmpje Mensenrechten in de Wijk

Saluti, Stedelijk adviesorgaan Interculturalisatie van de gemeente Utrecht, organiseerde op dinsdag 9 oktober 2012 een bijeenkomst in het kader van de week van de Mensenrechten.
Deze heeft plaatsgevonden op MCD Supermarkt, Abel Tasmanstraat 13, Lombok in Utrecht tussen het winkelendpubliek.

Bekijk hier het filmpje

29 oktober 2012

SNDVU: de Mensenbieb

Mensenbieb donderdag 11 oktober
In het kader van de week van de mensenrechten heeft ook de Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) een activiteit georganiseerd: de Mensenbieb. In deze bibliotheek met levende boeken die aanwezig waren in De Kargadoor, konden de bezoekers kennismaken met asielzoekers in Utrecht door ze voor een half uurtje te lenen om elkaar te lezen. Dit gebeurde aan de hand van een gesprek waarin veel vragen gesteld mochten worden, door de lezer maar ook door het boek. De opkomst was niet al te groot, maar toch voldoende om er een geslaagde avond van te maken. Van de bezoekers kwamen enthousiaste reacties, ze hadden interessante gesprekken gehad en een kijkje kunnen nemen in een wereld waar ze tot dan toe nog niet veel van afwisten. Dit was ook één van de doelen van de avond: mensen bewust maken van de situatie van asielzoekers in Utrecht.
Niet alleen voor de bezoekers was het een leerzame avond, ook de personen die als boek fungeerden gaven aan dat ze een gezellige avond hadden gehad waarin ze leuke contacten hebben opgedaan. Voor ons als Noodopvang was het een geslaagde avond, die voor herhaling vatbaar is.



Filmpje U in de wijk Sportactiviteit Wellantcollege tijdens Week van de Mensenrechten

U in de Wijk maakte een filmpje over de sportactiviteit die het Wellantcollege organiseerde in de Week van de Mensenrechten van 8 tot 12 oktober.

Klik hier om het filmpje te bekijken.

16 oktober 2012

13 november: Agenda 22

Agenda 22
Toegankelijkheid = Mensenrecht?

Filmvertoning en debat
13 november 2012, 19.30 uur
Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Hoe kijk JIJ aan tegen mensen die een handicap hebben? In de film Les Intouchables worden we op een geestige wijze geconfronteerd met onze eigen beelden en verwachtingen. Een film om niet alleen van te genieten maar ook om over na te denken en na te praten. Een film over mensen met een handicap: zij willen niet uitgesloten worden, maar meedoen! In het kader van de Debattenserie Lokale Mensenrechten en Sociale Rechtvaardigheid van de Gemeente Utrecht, gaan we naar aanleiding van deze film met elkaar in discussie.


Debat met het publiek:
Dr. Joel Anderson (Praktische Filosofie, Universiteit Utrecht), 
N.a. (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu))

Moderator: Prof. Jenny Goldschmidt (Studieen Informatiecentrum Mensenrechten, UU)


Aanmelden:
voor 1 november 2012 via SIM@uu.nl, en om organisatorische redenen aangeven welke faciliteit(en) nodig zijn in verband met toegankelijkheid voor deze bijeenkomst, die gratis is.

Organisatie:
Gemeente Utrecht
Studieen Informatiecentrum Mensenrechten (SIM), Universiteit Utrecht
Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht
Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu)

12 oktober 2012

EU krijgt Nobelprijs voor de Vrede

De Europese Unie heeft vandaag, 12 oktober 2012, de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. De EU krijgt de prijs vanwege haar inspanningen en bijdrage aan zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.  In de jaren tussen de wereldoorlogen zijn ook verschillende personen onderscheiden die zich inspanden voor verzoening tussen Duitsland en Frankrijk, merkt het Nobelcomité op. Dat een oorlog tussen deze twee landen nu ondenkbaar is, toont volgens het comité aan dat 'door gerichte inspanningen en het opbouwen van wederzijds vertrouwen, historische vijanden hechte partners kunnen worden'.

Bron: www.volkskrant.nl

11 oktober 2012

donderdag 11 oktober: foto impressie Coming Out Day Utrecht



Foto's: Marnix Schmidt

Het Grote Stadsdebat

Minorities and Human Rights: The Netherlands' far reaching framework to protect them and treat them equally

Minorities and Human Rights: The Netherlands' far reaching framework to protect them and treat them equally

by Laura Coello

                                                                                                                      Utrecht, 9 October 2012


When thinking about minorities and human rights most people think of minorities elsewhere. In some far-away country. Such as Tibetans in China, Kurdish in Turkey or Christians in Egypt. But human rights are relevant to everyone, and to every minority; also minorities in the Netherlands.

One of the most important documents on human rights in relation to minorities is the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), which the Netherlands adopted on 11 March 1979.

This covenant limits government’s powers
 over its citizens. By signing to it, governments commit themselves to ensure
 “all individuals within its territory and subject to its jurisdiction, the rights
 recognized in the Covenant, without distinction of any kind, such as race,
 colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social
 origin, property, birth or other status. [Additionally,] in states in which ethnic,
 religious or linguistic minorities exist, persons belonging to such minorities
 shall not be denied the right, in community with the other members of their
 group, to enjoy their own culture, to profess and practise their own religion,
 or to use their own language”.

By adhering to the ICCPR, the Netherlands chose the path of cultural, religious and political liberty for all; including its minorities. As part of the European Union, the Netherlands has also adopted the most far-reaching framework to protect minorities: The Declaration on the Rights of Persons Belonging to National or Ethnic,
Religious and Linguistic Minorities, which was ratified by the Netherlands in 2004 and came into
effect in June 2005. The agreements in the convention meant that minorities, in all European countries, were to have equal rights. This means that minorities are free to manifest their differences; even in the public sphere.

However, these rights and protections mean little if people are not aware of them. For that reason the City of Utrecht, organises the Week of Human Rights. The activities held during this week aim to inform citizens about their human rights and make these more tangible for them. So that they realise that human rights (or their violations) are not something for others or only important elsewhere.

Building further on its human rights tradition, just a month ago, the Netherlands signed the UNESCO Cultural Tradition Treaty. This treaty gives intangible heritage, such as such as Queen's day or the Flower corso at Zundert, official protection. But the treaty on intangible heritage also aims to preserve cultural diversity. The 'Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed' (Centre for Folklife and Culture) will compile a number of outings that represent intangible cultural traditional; hopefully migrant and minorities input, such as the Summer Carnival of Rotterdam, Chinese New Year, or Jewish Poerim of het Lotenfeest will be represented in this list.

Proefjaar Utrechtse evenementen: toegankelijk voor iedereen

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


Proefjaar Utrechtse evenementen: toegankelijk voor iedereen
Evenementen in Utrecht toegankelijker maken voor bezoekers en organisatoren, ook als zij niet (goed) kunnen lopen, blind of slechtziend zijn, doof of slechthorend of een verstandelijke beperking hebben. De gemeente Utrecht heeft laten onderzoeken aan welke criteria toegankelijke evenementen moeten voldoen. Komend jaar loopt een proef om organisatoren van evenementen te faciliteren bij het verbeteren van de toegankelijkheid van het evenement.
Voor het onderzoek zijn evenementen bezocht zoals de de Utrechtse Marathon, de Parade, de vrijmarkt op Koninginnedag en de Braderie op winkelcentrum Overvecht. Daarbij is de bereikbaarheid, de toegankelijkheid van de locatie binnen en buiten, de veiligheid, de begrijpelijkheid van informatie en de beschikbaarheid van informatie over de toegankelijkheid van het evenement onderzocht.
De belangenorganisatie voor mensen met een lichamelijke beperking, het Solgu en de belangenorganisatie voor ouderen, Cosbo hebben bijgedragen aan de handige checklist die aanvragers van een vergunning kunnen gebruiken om hun evenement toegankelijk(er) te maken.  Utrecht heeft een (groot) aantal buitenlocaties voor evenementen. De gemeente werkt eraan deze locaties steeds toegankelijker te maken.
De gemeente Utrecht besloot al in 2007 te werken volgens Agenda 22. Agenda 22 is een werkmethodiek ontwikkeld door de Verenigde Naties. Deze methodiek is een opdracht van de Verenigde Naties aan overheden en gaat ervan uit dat mensen met een beperking recht hebben om deel te nemen aan de samenleving. Voor de gemeente houdt dat in dat bij alles wat wij besluiten wij ervoor zorgen dat mensen met een beperking niet (onbedoeld) worden buitengesloten. De gemeente Utrecht werkt hieraan nauw samen met belangenorganisaties voor mensen met een beperking zoals het Solgu, Cosbo, Platform GGz, LFB en MEE.

Meer informatie: Ingrid van der Aa, 030 – 286 12 15






08 oktober 2012

Donderdag 11 oktober: Mensenrechten krijgen een gezicht

Activiteit:
'Mensenrechten krijgen een gezicht'
Supermarktmedewerkers, bewoners uit Lombok en bestuursleden van het adviesorgaan Saluti gaan in gesprek met elkaar, wisselen ervaringen uit en inspireren elkaar over lokale mensenrechten. Spreker Irene Smeele houdt een inspirerende lezing waarna deelnemers met elkaar in debat gaan. Mensenrechten krijgen een echt gezicht: we maken een korte opname die o.a. via internet wordt verspreidt.
 
Wie?
Saluti (stedelijk adviesorgaan interculturalisatie) in samenwerking met Supermarkt MCD Lombok.
 
Waar en wanneer ?
Abel Tasmanstraat 13, Lombok, in Utrecht. De activiteit vindt plaats op donderdag 9 oktober, van 19.30 tot 21.00uur.
 
Interesse?
U kunt zich aanmelden tot maandag 8 oktober 2012 via t.cavusoglu@utrecht.nl (beperkte deelname mogelijk)
 

05 oktober 2012

Uitnodiging Slotavond week van de Mensenrechten 12 oktober 2012

Uitnodiging  Slotavond Week van de Mensenrechten 2012


Dat Staat
Na het succes van vorig jaar met de voorstelling Rechter kan niet staat deze avond in het teken van de theatervoorstelling Dat Staat, human dignity. In Dat Staat, human dignity wordt de Nederlandse staat in haar huidige vorm van tafel geveegd. Samen met een expert en het publiek gaan de acteurs aan de slag om een nieuwe samenleving vanaf de eerste steen op te bouwen. En misschien wel geschiedenis te schrijven! Deze avond wordt er begonnen bij de menselijke waardigheid. Wat is dat eigenlijk? En op welke manier kunnen we die garanderen en bewaken? De expert in de voorstelling is Marcus Düwell, hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit Utrecht. Dat Staat is een uitdagende theaterproductie, speciaal bewerkt voor de Week van de Mensenrechten 2012.

Programma
19:30 uur Onder het genot van een hapje en een drankje is er een korte terugblik op de week en een inleiding op de voorstelling Dat Staat, human dignity.
20:00 uur De theatervoorstelling Dat Staat, human dignity. U wordt uitgenodigd in de rol van medeoprichter van deze nieuwe Staat.
22:00 uur Na afloop praten we graag met u na over de voorstelling en de week. Wij zorgen voor muziek, een borrel en een hapje.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar bis@utrecht.nl. Vermeld in uw bericht de naam van uw organisatie en de namen van degenen die aanwezig zullen zijn. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, kunnen per organisatie vier personen deelnemen.

Wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol.
Wij kijken uit naar uw komst!



Mensenrechten in de wijk: Wat betekenen mensenrechten voor u?

Saluti, Stedelijk Adviesorgaan Interculturalisatie en MCD Supermarkt nodigen u uit voor de bijeenkomst:

Mensenrechten in de week: wat betekenen Mensenrechten voor u?

Locatie: MCD Supermarkt, Abel Tasmanstraat 13, Lombok Utrecht op 9 oktober 2012, 19.30 - 21 uur.

Programma:

19.30 uur: Welkom
19.45 uur: Presentatie Irene Smeele
20.15 uur: Jouw mensenrechten, Vragen en Antwoorden
21.00 uur: Afsluiting


Mensenrechten in de wijk

Saluti, Stedelijk Adviesorgaan Interculturalisatie en MCD Supermarkt nodigen u uit voor de bijeenkomst: Mensenrechten in de wijk: Wat betekenen Mensenrechten voor u? Locatie: MCD Supermarkt, Abel Tasmanstraat 13, Lombok Utrecht op 9 oktober 2012, 19.30- 21uur Programma: 19.30 uur: Welkom 19.45 uur: Presentatie Irene Smeele 20.15 uur: Jouw mensenrechten, Vragen en Antwoorden 21.00 uur: Afsluiting Aanmelding is niet nodig, er zijn wel beperkte zitplaatsen. Voorrang wordt gegeven aan minder validen.

02 oktober 2012

Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens verklaart Utrecht tot eerste Mensenrechtenstad van Nederland


Foto ANP

Op maandag 1 oktober verklaarde Navanethem Pillay Utrecht in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin en burgemeester Wolfsen tijdens de opening van het nationale College voor de Rechten van de Mens in het Beatrixgebouw tot eerste Nederlandse Mensenrechtenstad.

In deze verklaring komt pregnant tot uitdrukking dat Utrecht ondertussen wereldwijd opvalt als stad van Kennis en Cultuur. Utrecht onderscheidt zich door een lokale mensenrechten strategie, waarin vele maatschappelijke organisaties, sociale ondernemers, verenigingen en buurtgroepen, maar ook kunstenaars, culturele organisaties en programma's als 2013 en 2018 verantwoordelijkheid nemen voor de Utrechtse vertaling van de wereldwijde afspraken over 'menselijke waardigheid'. Daarbij blijkt met name de kennis (binnen de Utrechtse stadsgrenzen zijn vele kennisinstellingen op het gebied van mensenrechten gevestigd)  Utrecht tot de echte mensenrechtenstad van Nederland te maken.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties deed deze uitspraak onder andere op grond van de inzet die de gemeente sinds enige jaren doet om de veelheid van lokale initiatieven op het gebied van de mensenrechten te verbinden aan internationale ontwikkelingen en netwerken: act local, think global...
Utrecht werkt in dit kader ook samen met steden als Barcelona, Graz, Neurenberg en Wenen om lokale mensenrechten een steun in de rug te geven.

Zo vindt van 8 tot en 12 oktober in Utrecht de Europese Week van de Mensenrechten plaats met een uitgebreid programma waar tal van Utrechtse organisatie aan mee doen. Kijk voor meer informatie op:

Week van de Mensenrechten in Utrecht van 8 tot en met 12 oktober 2012

Bericht Telegraaf 2 oktober 2012

Tentoonstelling Kind Onder Vuur van 8 tot 12 oktober

01 oktober 2012

10 oktober, Activiteit hulpverleningsoverleg

Bijeenkomst: Vluchtelingenwerk Midden Nederland

Hierbij wil ik graag de nadere gegevens van de activiteit van het hulpverleningsoverleg doorgegeven. Ik heb een tekst gemaakt die jullie kunnen gebruiken.

In 2011 heeft het hulpverleningsoverleg Utrecht in de week van de mensenrechten een avondwandeling met vluchtelingen georganiseerd. De wandeling was een succes en heeft geleid tot een nieuw initiatief Grenzeloos Ontmoeten. Grenzeloos Ontmoeten organiseert op 10 oktober opnieuw een avondwandeling met vluchtelingen en presenteert aan het eind van de avond haar nieuwe website Grenzeloos Ontmoeten. Tijdens de wandeling wordt de gelegenheid geboden om kennis te maken met vluchtelingen en organisaties die zich bezighouden met hulpverlening aan vluchtelingen. Het programma start om 19.30 op het AZC te Utrecht en de wandeling zal afgesloten worden met muziek en een drankje en een hapje.

Als u wilt deelnemen aan de wandeling dan kunt u zich opgeven via emailadres grenzeloosontmoeten@gmail.com
Deelname kan alleen als u zich van tevoren aangemeld heeft.

27 september 2012

Human Rights Cafe over Straffeloosheid

Peace Brigades International (PBI), afdeling Nederland, organiseert deze derde editie van het Human Rights Café. Het thema dit keer is straffeloosheid. Hierbij zal worden ingegaan op de situatie in Mexico.
De straffeloosheid in Mexico is enorm. De daders van misdrijven en mensenrechtenschendingen komen dus zonder straf weg met hun misdaad. Veel verdachten krijgen geen eerlijk proces, het rechtsproces is traag en er worden geregeld politiemensen en rechters omgekocht. Eén van de grootste problemen in Mexico is het falende justitiële apparaat, de straffeloosheid is enorm. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 98% van alle misdaden onbestraft blijft. De straffeloosheid is een van de oorzaken van de uit de hand gelopen en zeer gewelddadige drugsoorlog. Sinds president Calderón in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels en het leger daarvoor inzette, nam het aantal mensenrechtenschendingen door militairen drastisch toe. Deze strafbare feiten worden tot op heden onderzocht door militaire instanties, met als gevolg dat de daders onbestraft blijven.
Wil Pansters, Bijzonder hoogleraar Latijns Amerika, Marlies Stappers, Executive Director Impunity Watch en PBI-projectvrijwilliger Mirjam Muis, recent uit Mexico terug gekeerd, zullen de problematiek benaderen vanuit verschillende invalshoeken. Marlies Stappers zal een breder kader van de problematiek schetsen over de gevolgen van straffeloosheid op de mensenrechtensituatie. Hoogleraar Pansters gaat in op de situatie in Mexico en Mirjam beschrijft haar ervaringen als PBI-projectvrijwilliger in Mexico.
Na de presentaties is er een interactieve discussie over het thema. De informele en laagdrempelige opzet biedt volop ruimte voor interactie tussen sprekers en publiek. Geïnteresseerden zijn dan ook van harte welkom om mee te denken en te praten.
Peace Brigades International (PBI) is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele organisatie, die internationale vrijwilligers uitzendt om bedreigde mensenrechtenverdedigers te begeleiden. PBI is actief in Nepal, Colombia, Guatemala en Mexico. PBI wil ‘space for peace' creëren waardoor mensenrechtenverdedigers zelf op een veilige manier aan een betere toekomst kunnen werken.
PBI wil met het Human Rights Café geïnteresseerden in mensenrechten bij elkaar brengen, en hen inspireren en motiveren om samen te werken aan sociale verandering, rechtvaardigheid en vrede. 
Deuren open: 18.15
Aanvang: 18.45
Entree: 5 euro
www.peacebrigades.nl

Living Library

.... don't judge a book by its cover

‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’ is een oer Hollands gezegde. Maar wat te denken van ‘wat de boer niet leest, weet hij niet?’. Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) organiseert de Mensenbieb en biedt interessant leesvoer aan!


De Mensenbieb is een mooie gelegenheid om eens in het hoofd en hart van iemand anders te kruipen. Niet door met je neus tussen de papieren te duiken, zoals in een traditionele bibliotheek, maar door een ‘levend boek’ te lenen. Deze editie van de Mensenbieb heeft een mooie collectie interessante en dappere mensen bereid gevonden die zich geheel vrijwillig laten ‘lezen’.
Hun ervaringen, verhalen en belevenissen zullen centraal staan – de lezer kan uit eerste hand horen hoe het is om huis en haard te verlaten, hoe het is om opnieuw te moeten beginnen een vreemd land, hoe moeilijk het is om je staande te houden in een onbekende cultuur. Het lezen van een boek is geen eenzijdige affaire: het is de bedoeling dat er een dialoog, een oprechte uitwisseling ontstaat tussen boek en lezer. Vragen mogen gesteld worden – graag zelfs!
Deze Mensenbieb wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Mensenrechten. Vreemdelingen zonder officiële status ontbreekt het aan de mogelijkheid tot sociale, economische en politieke participatie; een aantasting van de basale mensenrechten. Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht wil dit ter discussie stellen en een dialoog openen; de Mensenbieb vormt het perfecte raamwerk waarbinnen dit en de vele vooroordelen rondom mensen zonder een officiële status aan de kaak gesteld kunnen worden.
Voor meer informatie kunt u terecht bij: www.sndvu.nl
Locatie Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht

Donderdag 11 oktober vanaf 19:00 tot 22:00 uur vrije inloop

Marsha Man – 030-2933378
Myrthe Bredenoort – myrthe.bredenoort@student.hu.nl

Moderne geloofsgetuigen

Onderdeel van de Week van de Mensenrechten in Utrecht

Een lezing over moderne geloofsgetuigen op 9 oktober

Godsdienstvrijheid is één van de eerste mensenrechten die werd geformuleerd. Desondanks is er ook in deze tijd een aantal landen waar godsdienstvrijheid niet wordt gerespecteerd. In deze landen worden christenen om hun geloof onderdrukt of vervolgd. Sommigen werden om hun geloof vermoord, anderen leven in grote onzekerheid en velen zijn gevlucht. Veel mensen in ons land zijn onbekend met deze schrijnende verhalen en weten niet wat christenen in andere landen doormaken. In het kader van de Week van de Mensenrechten houdt Kerk in Nood op uitnodiging van het Aartsbisdom Utrecht daarom een lezing over deze ‘Moderne geloofsgetuigen’ en hun lotgevallen. Tijdens deze lezing laten Joris van Voorst, directeur van Kerk in Nood Nederland, en Peter van Hoof, medewerker PR & Communicatie, de aanwezigen kennis maken met een aantal van deze geloofsgetuigen. Ook geven zij inzicht in de problematiek van het gebrek aan religieuze vrijheid.

Eén van die ‘moderne geloofsgetuigen’ was Shahbaz Bhatti, de katholieke minister voor minderheden in Pakistan. Hoewel hij op de nominatie stond om door extremisten gedood te worden bleef hij opkomen voor de noodlijdenden en vervolgden in zijn land. Hij zei daarover: "Deze toewijding maakt mij gelukkig. Ik zoek geen populariteit, ik wil geen machtsposities. Ik wil slechts een plaats aan de voeten van Jezus. Ik wil dat mijn leven, mijn karakter, mijn daden voor mij spreken en zeggen dat ik Jezus Christus volg. Ik wil voor Christus leven en voor Hem wil ik sterven. Ik heb in dit land helemaal geen angst." Op 2 maart 2011 is hij doodgeschoten in zijn auto door extremisten.

Plaats: Ariënsinstituut, Keistraat 9, Utrecht
Datum: dinsdag 9 oktober 2012
Tijd: 20.00-22.00 uur

24 september 2012

Werelddag 17 oktober 2012 Utrecht

Hierbij bent u van harte uitgenodigd om op woensdag 17 oktober aanwezig te zijn bij onze solidariteitsbetuiging met mensen die ondanks moeilijke omstandigheden, zich inzetten om de rechten van de mens voor iedereen realiteit te maken.
Dit jaar willen we onder meer aandacht schenken aan de positie van mensen zonder verblijfsvergunning. Ook zij nodigen ons uit om te beseffen dat menswaardigheid en gelijkwaardigheid geen idealistische begrippen zijn, maar in praktijk moeten en kunnen worden gebracht.
Mail en zegt het voort!

Heeft u zelf een suggestie voor een kort onderdeel van de bijeenkomst (lied, muziek, gedicht), dan horen we dit graag!

Vriendelijke groet, namens deelnemers van het Ubuntuhuis,

Grada, Hans, Heinz en Annelies

030-2680890
www.ubuntu-huis.nl

21 september 2012

9 oktober Sportclinics Project Meiden die willen bewegen

Geachte heer,mevrouw,
Op 9 oktober organiseert De Rading in het kader van de Week van de Mensenrechten een bijzondere activiteit, namelijk een tennisclinic en een clinic  Muay Thai. Misschien een verassende keuze, maar zeker geen toeval….
Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Helaas is dit niet voor ieder kind een vanzelfsprekendheid. De Rading biedt jeugdzorg binnen de provincie Utrecht en heeft verschillende hulpprogramma’s speciaal voor meiden. Al onze meisjes binnen de meidenhulpverlening hebben moeite met weerbaarheid en het herkennen van lichaamssignalen. Veiligheid begint in het lichaam, hier ontstaan de signalen waaraan betekenis kan worden gegeven in interactie met de omgeving. Door het niet in contact staan met deze signalen of ze verkeerd interpreteren komen veel meisjes in risicovolle situaties terecht. Vanuit deze invalshoek vinden we dat alle meisjes tools en handvatten aangereikt moeten krijgen in de vorm van een weerbaarheidtraining om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar ook om zich letterlijk uit een lastige situatie te kunnen ‘worstelen’.

Project ‘Meiden die willen bewegen’
Voor onze doelgroep relationeel- en seksueel getraumatiseerde meisjes tussen 13-24 jaar zijn wij een project ‘Meiden die willen bewegen’ gestart, waarbij we sport en beweging meer willen integreren in de hulpverlening. Hoe we dit doen, willen we graag laten zien door twee trajecten aan te bieden. Een tennisclinic en een clinic  Muay Thai voor meiden.

Voor wie?
Het eerste uur, tijdens de clinics  kunnen politici, beleidsmakers, hulpverleners, sportverenigingen en de doelgroep meisjes met elkaar ervaren hoe het is om laagdrempelig en op een leuke manier kennis te maken met sporten. Het tweede uur, na de clinics, zal er tijdens een hapje en drankje een toelichting  gegeven worden op het project en is er uitgebreid ruimte voor discussie en uitwisseling van kansen en mogelijkheden voor samenwerking. We hebben ruimte voor ongeveer 50 deelnemers.

Extra informatie en aanmelden
Bijgevoegd treft u de uitnodiging met alle informatie. We horen graag voor 3 oktober of u deze sportieve uitdaging aangaat. U kunt zich aanmelden via communicatie@rading.nl. Vergeet uw sportkleding niet! Voor tennisrackets wordt gezorgd. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Inge Voorhout, Projectleider “Meiden die willen bewegen’’ op telefoonnummer 035-5771245 of i.voorhout@rading.nl.
Wij hopen u 9 oktober van harte te mogen begroeten!
Met vriendelijke groet,
Inge Voorhout
Projectleider “Meiden die willen bewegen’’ bij De Rading

14 september 2012

Utrechts stadhuis wordt Ministerie van Vrede


Vrijdag 21 september, Internationale Dag van de Vrede, tovert IKV Pax Christi het stadhuis van Utrecht voor één dag om tot Ministerie van Vrede. Utrechters kunnen hier een vraag of vredesboodschap achterlaten voor de Minister van Vrede. Staatssecretaris Merlijn Twaalfhoven opent het programma om 12.45 uur en is de hele dag op het ministerie aanwezig. Ook Midden-Oosten deskundige Petra Stienen bezoekt het ministerie. Klik hier voor het programma van de dag.

Bron: Ministerie van Vrede

13 september 2012

Marcel Pinas in Utrecht




Marcel Pinas als artist in residence in Utrecht in de aanloop van de herdenking en viering van de 150e verjaardag van de afschaffing van de slavernij in 2013


Marcel Pinas kwam op 28 augustus 2012 op Schiphol aan en reisde direct door naar de Utrechtse wijk Overvecht. Pinas is verkozen tot Young Global Leader, een benoeming voor opmerkelijk jonge leiders door het World Economic Forum in Genève. Als artist in residence woont en werkt hij in Overvecht tot en met 28 september. Via zijn werk wil Pinas het publiek kennis laten maken met het gedeelde slavernijverleden van Nederland en de Marrons (naar het Surinaamse oerwoud gevluchte slaven).

Zijn werk is te zien in de openbare ruimte in Overvecht en in Galerie Sanaa (Utrecht centrum). Daarnaast geeft hij workshops aan scholieren uit Overvecht.

Zie voor meer informatie:
http://www.kosmopolisutrecht.nl

http://marcelpinas.com
* Op de Einsteindreef bij het grote winkelcentrum in Overvecht is inmiddels een grote installatie met tekens uit het Afaka-schrift geplaatst ( zie foto )