02 oktober 2012

Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens verklaart Utrecht tot eerste Mensenrechtenstad van Nederland


Foto ANP

Op maandag 1 oktober verklaarde Navanethem Pillay Utrecht in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin en burgemeester Wolfsen tijdens de opening van het nationale College voor de Rechten van de Mens in het Beatrixgebouw tot eerste Nederlandse Mensenrechtenstad.

In deze verklaring komt pregnant tot uitdrukking dat Utrecht ondertussen wereldwijd opvalt als stad van Kennis en Cultuur. Utrecht onderscheidt zich door een lokale mensenrechten strategie, waarin vele maatschappelijke organisaties, sociale ondernemers, verenigingen en buurtgroepen, maar ook kunstenaars, culturele organisaties en programma's als 2013 en 2018 verantwoordelijkheid nemen voor de Utrechtse vertaling van de wereldwijde afspraken over 'menselijke waardigheid'. Daarbij blijkt met name de kennis (binnen de Utrechtse stadsgrenzen zijn vele kennisinstellingen op het gebied van mensenrechten gevestigd)  Utrecht tot de echte mensenrechtenstad van Nederland te maken.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties deed deze uitspraak onder andere op grond van de inzet die de gemeente sinds enige jaren doet om de veelheid van lokale initiatieven op het gebied van de mensenrechten te verbinden aan internationale ontwikkelingen en netwerken: act local, think global...
Utrecht werkt in dit kader ook samen met steden als Barcelona, Graz, Neurenberg en Wenen om lokale mensenrechten een steun in de rug te geven.

Zo vindt van 8 tot en 12 oktober in Utrecht de Europese Week van de Mensenrechten plaats met een uitgebreid programma waar tal van Utrechtse organisatie aan mee doen. Kijk voor meer informatie op:

Week van de Mensenrechten in Utrecht van 8 tot en met 12 oktober 2012

Bericht Telegraaf 2 oktober 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten