29 juni 2013

Gemeente Utrecht sluit prostitutie boten wegens mensenhandel

Trouw 30 juni 2013
Binnenlands Bestuur 29 juni 2013
De Volkskrant 30 juni 2013
"De gemeente Utrecht trekt de vergunning in van peeskamerexploitant Wegra. Het bedrijf beheert alle 98 ramen van de prostitutieboten aan het Zandpad en 17 ramen in de Hardebollenstraat in het centrum. De gemeente gaat op zoek naar een alternatief. Dat maakte burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag bekend. Volgens de politie is er nog steeds sprake van mensenhandel en verstoring van de openbare orde.
De woonboten in Utrecht worden goedbezocht, maar staan ook bekend om misstanden zoals berovingen, verkrachtingen en mensenhandel. Utrecht sloot in april al zes werkplekken en een aantal boten van andere exploitanten. Wegra is de enige overgebleven uitbater. De misstanden houden volgens de politie nog steeds aan. Jaarlijks krijgt de gemeente 350 meldingen van mensenhandel die een link hebben met het Zandpad."

Roze Zaterdag 2013 zet Utrecht op stelten














22 juni 2013

Nathan Coley: Burn the Village, Feel the Warmth (2013) in Call of the Mall


Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal

Van 20 juni – 22 september 2013

Rellen, brandstichting, plunderingen, vecht- partijen. In 2011 trokken protesterende Britse jongeren een spoor van vernieling door de steden. Waarom blijft onduidelijk, maar in social media werd een traditioneel Afrikaans gezegde aangehaald: ‘If the young are not initiated into the village, they will burn it down just to feel its warmth.’ Oftewel: als je de jongeren buitensluit, branden ze de stad af en warmen ze zich wel aan het vuur. Met deze tekst als lichtbaken aan de gevel van Hoog Catharijne zet de Brit Nathan Coley ons aan het denken.

Nathan Coley maakt zowel installaties en tekeningen als foto’s en lichtsculpturen. Allemaal gaan ze over hoe mensen gebouwen gebruiken. Welke invloed heeft de architectonische ruimte waar we in wonen, werken of winkelen op ons sociaal gedrag? Coley onderzoekt hoe hij de beleving van onze omgeving kan beïnvloeden als kunstenaar, bijvoorbeeld met een tekst.

http://www.callofthemall.nl/nl/wat-is-er-te-zien/kunstenaars/

Pleinvrees (Agoraphobia) van Lotte van den Berg in de Call of the Mall



Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal

Van 20 juni – 22 september 2013

Geen decor, geen lichtontwerp, geen geluidsversterking, geen tribune. De stationshal zelf vormt het podium voor deze voorstelling van Lotte van den Berg. Pleinvrees is een reactie op de afbraak van het sociale stelsel en gemeenschappelijke structuren. Als toeschouwer volgt u via uw eigen mobiele telefoon op afstand een man die in zichzelf lijkt te praten, tot u direct door hem wordt aangesproken en hij u betrekt in zijn eenzame protest, zijn oproep aan de samenleving tot solidariteit en verbroedering.

Community Arts Festival 20 en 21 juni 2013





20 en 21 juni 2013 staat Vrede van Utrecht in het teken van Kunst en Verzoeningsprocessen. In het tweedaagse Community Arts Festival kijken we naar de rol van kunst voor verzoeningsprocessen dichtbij in Nederland, maar ook op plekken waar dat veel heftiger is dan bij ons, zoals in Noord-Ierland, Peru, Rwanda, Servië, Israël, Palestina, Guatemala en Afghanistan. In voorstellingen, gesprekken en actieve workshops kom je meer te weten over het indrukwekkende werk dat community kunstenaars daar doen.

The colonial legacy conference


Prof. Elazar Barkan giving his lecture during the conference


In 2013, the city of Utrecht is celebrating the 300th anniversary of the signing of the Treaty of Utrecht. This treaty marked the end of almost two centuries of (religious) wars and conflicts in Europe, and its colonies in Africa, Asia and the Americas. The Treaty of Utrecht is rightly considered as an important marker in European and even world history. Paradoxically however, many social-cultural historical aspects of the treaty are still relatively under-researched.

This is especially true for the aspect of the Treaty of Utrecht that concerned negotiation between various European countries about their overseas colonies. During the negotiations, it was agreed that Great-Britain received asiento: the right to deliver slaves to the Spanish for a period of thirty years, with which British slave traders and smugglers got access to the traditionally closed Spanish markets in the Americas. This human ‘merchandise’ was shipped to the Spanish and British colonies in the ‘New World’.

As the year 2013 not only commemorates the signing of the Treaty of Utrecht in 1713, but also marks the 150thanniversary of the abolition of slavery by the Dutch in 1863, the ‘Colonial Legacy Conference’ aims to shed a new light on these crucial dates in European and Dutch history. The conference will examine the colonial and post-colonial heritage of the Treaty of Utrecht. It will also  assess its legacy in contemporary scholarship on human trafficking, in the study of cultural memories of historical traumas, in practices of reconciliation and in popular culture. 

Transgenderism op zondag 23 juni in de bibliotheek


06 juni 2013

Uitnodiging Utrechts vredevoetbaltoernooi 22 juni

In het kader van de Vrede van Utrecht wordt 22 juni 2013 een vredesvoetbaltoernooi georganiseerd:

Geachte genodigde,

Graag nodigen wij u uit voor het Utrechts Vredesvoetbaltoernooi op zaterdag 22 juni 2013!

In het kader van de Vrede van Utrecht, dat 300 jaar geleden een keerpunt betekende in de wereldgeschiedenis en waar vrede en vrijheid overwonnen, wordt de eerste editie gehouden van het Utrechts Vredesvoetbaltoernooi.

Het Utrechts Vredesvoetbaltoernooi is een initiatief van EPP public relations onder auspiciën van de Stichting Vrede van Utrecht, met als hoofdsponsor ING en met medewerking van o.a. SV Kampong, FC Utrecht, Stichting Meer dan Voetbal en Toerisme Utrecht. Een voetbaltoernooi voor E-pupillen uit de provincie Utrecht en Gooi- en Eemland. De jongens en meisjes krijgen met hun deelname aan dit voetbaltoernooi spelenderwijs de beleving van 300 jaar Vrede van Utrecht samen met sportiviteit, respect en cultuur op en rondom het voetbalveld mee. Zij behoren daarmee tot de ‘vredesselectie’ van het Utrechts Vredesvoetbaltoernooi. Naast het scoren van doelpunten, verdienen de kinderen ‘vredespunten’ met het naleven van de vredescode.

Graag willen wij u uitnodigen om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn. Uiteraard bent u de gehele dag van harte welkom. Wij ontmoeten u in ieder geval graag vanaf 16.00 uur om de spannende finale bij te wonen, vervolgens samen met de burgemeester van Utrecht, de heer Aleid Wolfsen, cabaretière Claudia de Breij, en oud professioneel speler Michael Mols de winnaar te huldigen tijdens de prijsuitreiking en na afloop samen met de andere ‘spelers in het veld’ te genieten van de ‘derde helft’. Het volledige programma vindt u bijgevoegd in de informatiefolder.

Parkeergelegenheid is er voldoende bij de voetbalvelden van SV Kampong aan de Mytylweg te Utrecht. U kunt zich bij aankomst melden bij de informatiedesk alwaar u verder wordt verwezen.

Wij hopen op uw aanwezigheid, waarmee u samen met ons de commitment aan het uitdragen van de waarden sportiviteit en respect op en rondom het veld onderstreept. Gaarne ontvangen wij uw reactie via e-mail: secretariaat@vredesvoetbaltoernooi.nl

Utrechtse jongeren in gesprek over talentontwikkeling

Jongeren pakken hun kans! De agenda voor de 21e eeuw.

Hoe Utrechtse jongeren samen met u hun talenten willen ontwikkelen.



UITNODIGING BIJEENKOMST

12 juni, 15:30 - 18:30 uur bij Pharos

Utrechtse jongeren zijn op verschillende locaties in de gemeente met elkaar in gesprek over wat er nodig is om in deze stad je talenten te ontwikkelen. In deze ‘mobiele debatten’ staan de volgende vragen centraal: Wat wil jij bereiken? Wat heb je daarvoor nodig? Gaat dat je goed af? Wat mis je nog? Wat staat je in de weg? Waar zie je kansen? Waar moet de gemeente Utrecht zich hard voor maken? Wat kunnen andere organisaties in de gemeente doen?

Jongeren willen op 12 juni met u in gesprek over hoe we in de stad Utrecht kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en het benutten van talenten van alle jongeren. Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle organisaties en individuen die zich inzetten voor de (talent)ontwikkeling van jongeren. Het maakt deel uit van een Europees traject, waaraan de gemeente Utrecht deelneemt, om op lokaal niveau aandacht te geven aan de bescherming van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.

Waarom?
Niet alle jongeren hebben evenveel kansen en mogelijkheden om hun talenten te benutten. Zie het rapport van Pharos ‘Van Jap naar Jep. Risico’s en kansen bij de ontwikkeling van het potentieel aan talenten van migrantenjeugd’. Wat kunnen we doen om de kansen te vergroten? Wat kunt u doen om mogelijkheden voor deze jongeren te creëren? Of u docent bent, jeugdverpleegkundige, beleidsmedewerker of coach, we zullen samen met de jongeren barrières moeten wegnemen en kansen creëren. Let’s set the agenda!

Programma
15:30 Ontvangst
16:00 Aftrap
16:10 Filmpjes mobiele debatten
16:30 Debat
17:30 Setting the agenda
18:00 Afsluiting met borrel

Datum
12 juni 2013

Locatie
Pharos, kennis- en adviescentrum
Arthur van Schendelstraat 620 te Utrecht
www.pharos.nl

Aanmelden
Meld je voor 10 juni 2013 aan bij Marieke Stopel
m.stopel@pharos.nl 030 – 2349800

05 juni 2013

Making Peace: Internationale foto-expositie


Sinds 5 mei is er op de Maliebaan een internationale foto-expositie, Making Peace, te bezichtigen. De expositie is samengesteld door het International Peace Bureau en bestaan uit foto's van bijna alle grote fotoagenschappen van de wereld. De foto-expositie is in 2010 voor het eerst te zien geweest in Genène en kan nu voor pas de tweede keer te zien zijn. Beelden van oorlog en vrede worden hierbij getoond. De expositie is verdeeld in vijf thema's: ontwapening en geweldloosheid, conflictpreventie en -oplossing, economische en sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en duurzaamheid.

De expositie zal tot en met 28 juli te bezichtigen zijn. Toegang is gratis.

Ook is er elke zondag, m.u.v. 14 juli, een gids die de wandeling begeleidt. A.s. zondag zal Dave Hardy van Amnesty International Nederland de rondleiding verzorgen en de foto's vanuit het oogpunt van mensenrechten gaan vertellen.

Kijk hier voor meer informatie over de foto-expositie en hier om te zien welke gids de rondleiding zal verzorgen.

Theathervoorstelling: As I left my father's house

Studium Generale en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF presenteren in samenwerking met New Dutch Connections de theathervoorstelling As I left my father's house op de Wereldvluchtelingendag (20 juni). Vluchtelingen met verschillende culturele en religieuze achtergronden vertellen over hun wereld tijdens deze voorstelling. Onderwerpen als vijandigheid, geweld, extremisme en het opbouwen van een nieuw leven komen ter sprake.
De voorstelling gaat over de gevolgen van oorlog en de momenten die er toe doen. Ontwrichting door grote gebeurtenissen en vluchtverhalen van vele migranten worden ten horen gebracht. Het toneelstuk is een combinatie van niet-westerse manier van vertellen en westers theatrale context.
Na afloop is er een debat met het publiek over het recht op onderwijs.


Bright O. Richards, artistiek leider van New Dutch Connections, initiatiefnemer van As I left my father’s house en één van de acteurs, vluchtte uit Liberia en heeft met steun van het UAF kunnen studeren aan de Filmacademie en de Toneelschool. As I left my Father’s House werd in 2011 bekroond met de Compassieprijs.
Mardjan Seighali (directeur UAF) en Kathalijne Buitenweg (lid van het College van de Rechten van de Mens) zullen te gast zijn en meedoen aan het debat.

De voorstelling vindt plaats in de Maskeradezaal van het Academiegebouw op donderdag 20 juni (20:00 - 21:45 met aansluitend een borrel). Toegang is gratis.