19 maart 2012

Intergrating Eurocities Conferentie

Op 8 en 9 maart vond in Amsterdam de Integrating Cities conferentie plaats. Gedurende de conferentie konden deelnemers workshops bijwonen, tevens was er een interessant plenair gedeelte. De integrating cities charter werd 2 jaar geleden gelanceerd en is inmiddels door 27 steden getekend, waaronder Utrecht, Amsterdam en Den Haag.

De Europese Commissie benadrukt het belang van strategisch partnerschap, het lokale niveau (stedelijk en regionaal) wordt steeds belangrijker als het gaat om de integratie van migranten. Allianties zijn belangrijk om invloed te kunnen hebben op wetgeving en beleid, en funding. Juist nu er allerlei processen plaatsvinden in de EU, zoals de recente crisis, is het noodzakelijk een 'joint transformation' te creëren waarbij de migrant gezien wordt als meerwaarde voor de samenleving.

Verder werd duidelijk dat de term integratie nog steeds verschillende interpretaties kent.

In de workshop 'Leadership and public commitment to migration and integration' werd de rol van verschillende overheidslagen besproken. Politiek leiderschap is belangrijk, omdat via deze weg veranderingen vorm gegeven kunnen worden. Integratie is tegelijkertijd een dynamisch proces, migrant én de samenleving zijn beide hiervoor verantwoordelijk. Oslo en Rennes (FR) lieten tijdens de workshop zien hoe zij met deze thema's omgaan.

Meer informatie over Eurocities: www.eurocities.eu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten