19 mei 2015

Professor Javier Couso: onafhankelijke rechtspraak onmisbaar voor bescherming van mensenrechten


Professor Javier A. Couso is per 1 september 2014 benoemd op de Prince Claus Chair of Development and Equity. Hij zal de komende twee jaar samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht rechtsvergelijkend onderzoek doen. Couso, hoogleraar aan en directeur van het ‘Constitutional Law Program’ van de Universidad Diego Portales in Santiago (Chili), gaf op 18 mei zijn inaugurele rede, getiteld: Sine qua non - On the role of judicial independence for the protection of human rights in Latin America.

Javier Couso is specialist op het gebied van rechtssociologie en vergelijkend recht, met name van constitutionele vraagstukken in Latijns Amerikaanse landen, zoals Chili, Mexico, Nicaragua en Peru.
Hij doet onder meer onderzoek naar rechtelijke onafhankelijkheid en mensenrechten. Onlangs benoemde de Chileense president Michelle Bachelet hem tot lid van de adviesgroep die de Chileense anti-terrorismewetgeving gaat evalueren. Zijn onderzoek staat dan ook in hoge mate ten dienste van het beter begrijpen van de vaak moeilijke transitieprocessen in Latijns Amerika.
Lees meer over de ceremonie en de oratie op de site van Universiteit Utrecht.


Koningin Máxima was aanwezig als beschermvrouwe van de Prins Claus Chair. De Utrechtse Shelter City gast Nkoslathi Moyo was een van de genodigden én was geselecteerd voor een persoonlijk ontmoeting met de koningin. De koningin en de heer Moyo spraken lang en geanimeerd. De koningin bleek goed geïnformeerd over - en toonde veel belangstelling voor - , de persoonlijke situatie van Nkosilathi en de omstandigheden in Zimbabwe. Ook Shelter City en Utrecht als mensenrechtenstad kwamen aan de orde. Aan het eind van het gesprek wist Nkosilathi de koningin - tegen alle regels van het koninklijke protocol in - over te halen met hem te poseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten