23 mei 2015

Kimchi, May 18th en mensenrechten: welkom in Gwangju!

Annyeong haseyo!

Het is alweer een paar dagen geleden dat we zijn teruggekomen uit Zuid-Korea, het land van de kimchi (gefermenteerde kool en groenten dat door de Koreanen werkelijk bij elke maaltijd genuttigd wordt). Van 15 tot en met 18 mei vond in de stad Gwangju het World Human Rights Cities Forum (WHRCF) plaats. Onder het motto towards a global alliance of human rights cities for all kwamen mensenrechtenexperts en beleidsmedewerkers van over de hele wereld bij elkaar om te praten over mensenrechten in de stad.
Gezien Gwangju’s geschiedenis, was dit de uitgelezen plek voor de organisatie van dit forum. 35 jaar geleden, op 18 mei 1980, kwamen de inwoners van Gwangju in opstand tegen het militaire regime. De opstand werd neergeslagen door het leger en leidde tot een bloedbad waarbij minimaal tweehonderd mensen omkwamen.  Deze gebeurtenis is erg belangrijk geweest voor het bevorderen van de democratie in Zuid-Korea en wordt gezien als de basis voor Gwangju als mensenrechtenstad. Niet alleen door Gwangju werd een dramatische gebeurtenis gebruikt als fundament voor een lokaal mensenrechtenbeleid, dit gold voor de meeste aanwezige steden; bijna allemaal verwerkten zij historische gebeurtenissen in hun verhaal over waarom mensenrechten ook lokaal belangrijk zijn.

Er waren nog meer overeenkomsten tussen de aanwezigen; er bestond consensus over het feit dat de lokale niveau een steeds belangrijkere functie vervult in het waarborgen en bevorderen van mensenrechten. Ook het idee van een bottom-up approach voor implementatie met een hoge betrokkenheid van burgers en het maatschappelijk middenveld had een groot draagvlak. De vraag is nu, hóe betrek je het maatschappelijk middenveld? Hoe kan een gedeelde visie geformuleerd worden, waar de verschillende betrokkenen zich mee kunnen identificeren? Dit is een vraag die steeds weer even kort aan de orde kwam, maar die van groot belang is en bij toekomstige fora nog meer aandacht verdiend. Wellicht een idee dat volgend jaar ook betrokkenen vanuit het maatschappelijk middenveld naar het land van de Kimchi gaan; zij zijn in de ontwikkeling naar human rights cities for all immers onmisbaar.

Gamsa hamnida,
Marieke Duchatteau

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten