22 mei 2013

Meewerken aan rechten van mensen met een beperking!

Mensenrechten zijn er om ieder mens te beschermen tegen onrecht. Maar in het dagelijks leven blijken mensenrechten niet voor iedereen gelijk te gelden. Ook niet voor bijvoorbeeld mensen met een beperking. Daarom hebben de landen van de Verenigde Naties een aanvullend verdrag gemaakt over de rechten van mensen met een beperking. Dit verdrag gaat uit van zelfstandigheid en zeggenschap, toegankelijkheid en gelijkheid. Nederland zal dit verdrag in 2015 gaan ratificeren. De Coalitie voor Inclusie, een beweging van mensen en organisaties die werkt aan een inclusieve samenleving, organiseert in de provinciale werkbijeenkomsten over dit verdrag.

Op vrijdag 27 september reikt staatssecretaris Van Rijn de Gouden  Mensenrechten Prokkel uit in Den Haag. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst die helemaal in het teken staat van het VN-verdrag voor Rechten van mensen met een beperking. Voorbeelden van Prokkels vind je hier.

De Gouden Mensenrechten Prokkel wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS in samenwerking met de Coalitie voor Inclusie en de
 Stichting Prokkel.



Er moet nog veel gebeuren in Nederland om er voor te zorgen dat alle mensenrechten ook voor mensen met een beperking gaan gelden. Prokkelen, het organiseren van een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking, kan daar bij helpen.  Mensen in Nederland moeten horen over dit Verdrag om te weten dat er ook iets in ons land moet veranderen. Mensen moeten ook te weten komen wat er dan moet veranderen. Met de Mensenrechtenprokkel kan iedereen in het land meewerken aan de rechten van mensen met een beperking. De Prokkelweek is van 3- 8 juni 2013.
Meer informatie over de activiteiten rondom het VN verdrag is te vinden op: www.vnverdragwaarmaken.nl
en over de Coalitie voor Inclusie: www.coalitievoorinclusie.nl
Meer informatie over Prokkel is te vinden op www.prokkel.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten