"Utrecht, the first human rights city in the Netherlands, ..." (Navanethem Pillay)
06 september 2012
Studium Generale: Think global, act local
Deze hippie-uitspraak dekt de lading van een groot deel van het Studium Generale programma dit najaar. Tijdens de Vredesdagen praten we bijvoorbeeld over burgerinitiatieven. Is er dan niets nieuws onder de zon? Ja toch, wel. Door het internet krijgt wat toen al grassroots heette een nieuwe betekenis. Pieter Winsemius, niet bepaald een hippie, gaat met ons in gesprek. Hij adviseerde via de WRR al eerder de regering hierover. Met Andrée van Es, wethouder voor GroenLinks in Amsterdam, debatteren we in Het Grote Stadsdebat over hufterigheid en hoffelijkheid. Geen klassiek links thema, zou je zeggen. Maar het afnemende geloof in de maakbaarheid van de samenleving maakt lokale leefbaarheid een issue van alle partijen. Van betekenis is dat een wereldspeler als de Rabobank, via een lokale vestiging in Utrecht, dit debat wil ondersteunen en dat we samenwerken met de gemeente en provincie Utrecht.
Wat is hierin de rol van de wetenschap en de universiteit als kennisinstelling? En daarbinnen het Studium Generale? Wat we toevoegen is een plek voor reflectie, waar actoren elkaar kunnen ontmoeten en waar kritische vragen worden gesteld. Hoe kan het vernieuwende van de Occupy beweging behouden blijven, terwijl ze zich verbindt met bestaande democratische structuren? Kunnen onze stad en de regio ons aanspreken op onze verantwoordelijkheden als burgers, zonder daarmee zelf verantwoordelijkheid te ontlopen?
Wetenschappers, zoals prof. dr. Barbara Oomen, zijn over dit laatste kritisch als ze kijken naar de mensenrechten en de verplichtingen die de overheid hierdoor heeft ten opzichte van haar burgers. Pas door discussie over de betekenis van mensenrechten op lokaal niveau, blijkt dat meer onderzoek nodig is. Kennisontwikkeling en meningsvorming gaan dus hand in hand. Net als discussie, actie en reflectie.
Tot in september!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten