27 juni 2012

Utrecht is per 1 april een pilot gestart met aparte opvang voor buitenlandse dakloze individuen in schrijnende omstandigheden met vaak medische en psychische problematiek. Het gaat hierbij om burgers uit landen in Midden- en Oost-Europa en mensen zonder verblijfsvergunning (ongedocumenteerden). Deze specifieke aanpak moet de huidige druk op de maatschappelijke opvang aanzienlijk verminderen.  Over dit project stond het volgende artikel in het AD:

'De gemeente Utrecht heeft de afgelopen maanden zo'n 22 illegale Oost-Europese daklozen teruggestuurd naar landen als Polen, Slowakije en Bulgarije. Dat meldde een woordvoerder van de Poolse hulporganisatie Barka vandaag, die de daklozen namens de gemeente begeleidt naar het eigen land.
Het begeleiden van de daklozen is deel van een pilotproject van de gemeente. Dat is per 1 april begonnen nadat eind vorig jaar Oost-Europese en andere daklozen zonder papieren in het nieuws waren gekomen toen ze onder schrijnende omstandigheden in tentenkampjes in de buitenlucht in en rond Utrecht kampeerden.

Volgens de Barka-woordvoerder zijn er momenteel nog ongeveer 25 Oost-Europese daklozen zonder papieren in Utrecht. Die zorgen voor een druk op de noodopvang in de stad.

De meeste teruggestuurde daklozen zijn weer bij de eigen families terechtgekomen, aldus de woordvoerder. Anderen zijn in verslavingsklinieken geplaatst. Zo'n 80 procent van de Oost-Europese daklozen in Utrecht kampt met een alcoholprobleem.'

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3268946/2012/06/11/Utrecht-stuurt-buitenlandse-daklozen-terug.dhtml 

Meer lezen over dit pilot project? Kijk dan hier.

21 juni 2012

Edudivers Onderwijsdag


 Op 29 juni presenteert EduDivers  een campagne om pesten van homo's op scholen tegen te gaan op de Edudivers Onderwijsdag in Utrecht. De Mijn ID campagne is een invulling van aanbevelingen die UNESCO op 16 mei heeft gepresenteerd in een rapport over homofoob pesten.
Mijn ID staat voor zowel “mijn identiteit” als “mijn idee”. De campagne bevordert dat iedereen op school zichzelf kan zijn, ook in seksuele identiteit, en creëert ruimte en steun om daarvoor met eigen ideeën te komen. Zie hier voor meer informatie over de Mijn ID campagne. Deze middag en avond  op 29 juni is de kick-off van de campagne.
Er worden workshops verschillende workshops gegegeven die gratis bijgewoond kunnen worden.

29 juni 2012, Christelijk Gymnasium Utrecht, Koningsbergerstraat 2 (loopafstand Utrecht CS)


Programma
14.00 uurHOWO voorprogramma
15.30 uurInloop
16.00 uurPresentatie van de Mijn ID campagne
Inspirational talks
16.45 uura. Workshops voor basis- en voortgezet onderwijs
b. Voice OUT show voor leerlingen
18.00 uurMaaltijd
18.45 uurVoice OUT verkiezing en prijsuitreiking
19.15 uurBorrel


Kijk voor meer informatie, het hele programma en aanmelding op de site van Edudivers!

FRA Annual report 2011



Highlights and Annual Activity Report 2011


The FRA Annual Report 2011 provides in-depth evidence and analysis of fundamental rights developments in the EU, its Member States and Croatia. It points out achievements, such as national reforms in child protection systems and efforts to shorten the length of court proceedings as well as EU legislative and policy measures in, for example, the areas of victim protection, human trafficking and Roma integration. It also focuses on the challenges ahead, with the areas of racism, equality and non-discrimination, among others, remaining core concerns.
The report looks at EU and international developments and deals with all the areas covered by the current mandate of the FRA, presenting promising practices across these fields. A focus chapter puts the spotlight on the ‘fundamental rights landscape’ in Europe and on the ever-increasing cooperation between the United Nations, Council of Europe, EU and national levels in the area of fundamental rights
.
The main report is accompanied by a Highlights report – a 40-page stand-alone summary – which throws light on key legal and policy developments in 2011.
The third document, entitled Annual Activity Report 2011, provides an account of the activities and achievements of the FRA during 2011.

Presentatie van de wandelgids:"Sporen van Slavernij

Het zal niemand ontgaan zijn dat in 2013 de 300e verjaardag van het ondertekenen van de Vrede van Utrecht wordt gevierd. Het verdrag uit 1713 maakte niet alleen een einde aan bijna twee eeuwen (godsdienst-)oorlogen en conflicten. Het maakte door middel van het ‘asiento’ ook afspraken over de transatlantische slavenhandel. Naast 300 jaar Vrede van Utrecht heeft het Centre for the Humanities, samen met de Stichting Vrede van Utrecht en Kosmopolis Utrecht in het kader van de Vredeleerstoel de afgelopen jaren ook deze donkere kant van het verdrag onder de aandacht willen brengen.

Het project ‘Sporen van de Slavernij’ is ontstaan uit de behoefte aandacht te besteden aan verrassende slavernijplekken in de Utrechtse binnenstad. Dr. Esther Captain heeft met haar onderzoek naar deze Utrechtse lieux de memoire vooral hun link met de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen/Aruba belicht. Aan de hand van geïllustreerde routekaarten kan de Utrechtse inwoner en bezoeker op eigen gelegenheid wandelen langs de koloniale geschiedenis van de stad.

Het Centre for the Humanities en Kosmopolis Utrecht willen u met gepaste trots uitnodigen op 26 juni vanaf 15.30 uur in het auditorium van het Utrechts Archief aanwezig te zijn bij de presentatie van de wandelgids en bijbehorende GPS-applicatie. Om het heuglijke feit te vieren zal de presentatie begeleid worden door een optreden van Denise Jannah en gevolgd worden door een verkorte versie van de wandeling. De presentatie zal eindigen met een borrel bij de Winkel van Sinkel.

Programma:
16:00 uur     Deuren open, koffie en thee
16:15 uur     Welkom namens Centre for the Humanities
16:20 uur     Presentatie wandelgids door Esther Captain
16:40 uur     Interview met o.a. Saskia van Dockum    
                  (directeur Utrechts Archief) over de wandelgids
16.55 uur     Beschouwing namens Kosmopolis door Nancy Jouwe
                  (directeur Kosmopolis)
17.05 uur     Optreden Denise Jannah
17:30 uur     Afsluiting, start wandeling naar De Winkel van Sinkel 
                   (langs een aantal routepunten uit de wandelgids)
18.00 uur      Aankomst De Winkel van Sinkel, nazit met hapje en een
                    drankje

Indien u aanwezig zou willen zijn dan kunt u zich opgeven via cfh@uu.nl

De presentatie van de Wandelgids is mede mogelijk gemaakt door:
Kosmopolis
kf Heinfonds
Utrechts Universiteitsfonds
provincie Utrecht
Stichting Vrede van Utrecht

Peace Brigades Jaardag, Thema Mensenrechten

18 juni 2012

Nederland 28ste plaats Global Peace Index

Last Tuesday the Global Peace Index (GPI) 2012 was launched. The Netherlands has dropped three positions to 28th out of 158 countries ranked by their peacefulness.

The GPI represents a ground-breaking milestone in the study of peace. Not only is the GPI the first index to rank countries by their peacefulness, it also seeks to identify the drivers of peace.  Since its inception in 2007, the Index has been endorsed by a number of high profile figures including Archbishop Desmond Tutu and former UN Secretary-General Kofi Annan. The Index is developed by the Institute for Economics and Peace, a global think tank concerned with the relationship between economics, business, and peace, using data collated in conjunction with the Economist Intelligence Unit. This data takes into consideration a range of both internal and external factors, so as to gain an insight into peacefulness not only between, but also within states.

The Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC) is a global civil society-led network active in the field of conflict prevention and peacebuilding. GPPAC works towards a global shift from reaction to prevention of violent conflict through multi-actor collaboration and local ownership. Together, GPPAC members aim to achieve greater synergy in the field of conflict prevention and peacebuilding and to strengthen the role of local civil society groups in conflict regions

15 juni 2012

Wandelgids "Sporen van Slavernij in Utrecht" uit


Presentatie wandelgids ‘Sporen van slavernij in Utrecht’


Niet alleen Amsterdam en Middelburg kunnen vanwege hun havens met de geschiedenis van slavernij worden verbonden, ook in de stad Utrecht zijn talrijke sporen van slavernij en het koloniale verleden terug te vinden. Het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht presenteert de tweetalige ‘Wandelgids sporen van slavernij in Utrecht’ op dinsdag 26 juni 2012 in het Utrechts Archief.

http://www.uu.nl/faculty/humanities/NL/Actueel/nieuws/Pages/20120614-publicatie-captain.aspx


11 juni 2012

Discussieavond LGBT-rechten 20 juni

De Stichting Vriendschapsband Utrecht-Leon organiseert 20 juni (Internationale Dag van de Vluchteling)  vanaf 20.00-21.30 een discussieavond over LGBT-rechten wereldwijd


Woensdag, 20 juni, 20.00-21.30 uur, daarna borrel
Dat het niet in alle landen even goed gesteld is met de rechten en de veiligheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT), wist je vast al. Maar weet je ook in hoeveel landen je in de cel kunt belanden vanwege je seksuele geaardheid? En hoe gaat het als mensen, die moeten vluchten vanwege hun seksuele voorkeur en in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht komen tussen landgenoten? En hoe staat het met de positie van homo’s in León, de Utrechtse zusterstad in Nicaragua?

Kom luisteren naar persoonlijke en indringende verhalen in een internationale, interactieve bijeenkomst.
Hivos laat zien hoe het met LGBT-rechten wereldwijd gesteld is en hoe zij organisaties in andere landen helpen op te komen voor homorechten. Met de Stichting Vriendschapsband Utrecht–León gaan we live skypen met een Nicaraguaanse activiste die opkomt voor de positie van LGBT. En het maatjesproject Cocktail laat een asielzoeker aan het woord.

Dan is het tijd voor wat luchtigers. Vanaf 21:30 is er in de U-Bar (naast het Werftheater) een internationale borrel met Zuid-Amerikaanse muziek van Entusiasta Bateria de Samba en cocktails uit Nicaragua (opbrengst voor lesbiennesproject in León)!

Werftheater, Oudegracht aan de Werf 60, Utrecht
Entree: € 2,- (opbrengst voor COC Cocktail)

07 juni 2012

Festival de Beschaving 30 juni







Op 30 juni (12:00-23:00) vindt wederom het Festival de Beschaving plaats in Utrecht .
Festival de Beschaving vindt plaats op de meest bijzondere festivallocatie van Nederland. Namelijk in het Utrecht Science Park (De Uithof), in de Botanische Tuinen !

05 juni 2012

Vooraankondiging: Jaardag en Culturele Avond

Peace Brigades International – Afdeling Nederland
Datum: zaterdag 30 juni 2012

Dagprogramma
Presentatie jaarverslag 2011 en toekomstplannen, gevolgd
door lezingen, workshop en debat
Thema: Mensenrechten: Universeel én lokaal?
Tijd: 13.30 – 18.00 uur
Kosten: gratis
(optioneel: aansluitend diner voor € 6,00 om 18u, aanmelding vereist)

Cultureel avondprogramma
Met live muziek, wereldse hapjes en een loterij
Tijd: 19.30 - 24.00 uur
Kosten: € 6,00

Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht.

Meer informatie en een gedetailleerd programma volgt.
Bekijk ook onze website http://peacebrigades.us1.list-manage.com/track/click?u=943e04ebdded8d30fa6450cc8&id=db34d3a2da&e=1e6cdb8065

Aanmelden: mailto:pbi.communicatie@gmail.com?subject=aanmelding%20jaardag%202012
Vernoem bij je aanmelding duidelijk of je overdag, 's avonds of beide
dagdelen aanwezig zult zijn en in het laatste geval, of je gebruik wilt
maken van de optionele avondmaaltijd.

We hopen je te mogen verwelkomen!