15 februari 2012

Conferentie Amnesty International": 'Een koffer vol kinderrechten'

11 februari nam Amnesty haar scholenwerkers mee op kinderrechtenreis. Ondanks het mooie schaatsweer kwamen ongeveer honderd gastdocenten vanuit het hele land naar het Amnesty-huis in Amsterdam

Kinderrechtenkwesties ver weg maar ook dichtbij werden onder de loep genomen. Uitwisseling tussen (toekomstige) scholenwerkers onderling en deskundigen over kinderrechten stond hierbij centraal.

De gehele dag was in een 'reis-jasje' gestoken en een gastdocent noemde het dan ook 'internationaal inspirerend'. Coby de Graaf, coördinator en oprichtster van het Centre for Children's Rights Amsterdam, opende de dag met een lezing over de geschiedenis van kinderrechten. Daarna hield Marc Dullaert, de kinderombudsman, een inspirerend betoog over de situatie in Nederland. Ook het improvisatietheater van de Lelijke Eendjes was geslaagd. Hierbij werd de input van scholenwerkers gebruikt om verschillende scènes uit de lespraktijk na te bootsen en tips uit te wisselen.

In de middag waren er twee talkshows onder leiding van Titus Bolten over kinderrechten in de praktijk. In de eerste talkshow gingen kinderrechter Toos Enkelaar, Rachida el Hessaini, advocaat gespecialiseerd in jeugdstrafrecht en Goos Cardol van de Raad van de Kinderbescherming met elkaar in gesprek over kinderen in het Nederlandse recht. De tweede talkshow ging over vluchtelingen- en asielkinderen. Ayaan Abukar van VluchtelingenWerk Nederland, Jorg Werner van Defence for Children en Susan Mirbagheri van UNHCR spraken over schrijnende voorbeelden uit de praktijk. Tijdens diverse workshops van Movies that Matter, theatergroep Crash en MOVISIE werd er ingegaan op de lespraktijk van de scholenwerkers. De eenheid Educatie van Amnesty verzorgde een workshop over het nieuwe lespakket over de familie Muthuku. Deelnemers aan deze workshop werden hierbij mee op reis genomen naar de sloppenwijken in Kenia.

De dag werd feestelijk afgesloten met een optreden van Kno'Ledge Cesare & Gikkels, een ballonnenwedstrijd en natuurlijk een borrel. Al met al was het een geslaagde en inspirerende dag die door de deelnemers met een dikke acht beoordeeld werd.

bron: www.amnesty.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten