14 december 2011

Femke Halsema leerstoel Vrede van Utrecht: betekenis van communicatietechnologie en social media voor mensenrechten en democratie


Opiniemaker en oud-politicus Femke Halsema bekleedt in het voorjaar van 2012 de Vrede van Utrecht Leerstoel bij het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht. Als gasthoogleraar houdt zij zich bezig met de betekenis van communicatietechnologie en social media voor mensenrechten en democratie.

Internettechnologie en social media brengen grote veranderingen teweeg in de internationale verhoudingen, zo hebben bijvoorbeeld Wikileaks en de Arabische lente onlangs weer duidelijk laten zien. Het internet verbindt mensen wereldwijd aan informatie en kennis en het verbindt ze op een nieuwe manier aan elkaar. Dat heeft een keerzijde: social media maken burgers bijvoorbeeld kwetsbaar voor meekijkende regimes en inlichtingendiensten.

Vragen waar Halsema zich gedurende haar gasthoogleraarschap in Utrecht mee bezig zal houden zijn: Kunnen communicatietechnologie, internet en social media een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de mensenrechten en in het ‘bewapenen’ van mensen tegen onderdrukking en geweld? Kan ‘diplomacy 2.0’ de toekomst hebben? Zijn social media en initiatieven als crowdsourcing en crowdfunding blijvend en duurzaam en kunnen ze betekenis hebben voor kwetsbare burgers in opkomende economieën?

De thema’s sluiten nauw aan bij de onderwerpen van het Centre for the Humanities en de Vrede van Utrecht-leerstoel, waaronder sociale duurzaamheid, culturele participatie en verantwoordelijk burgerschap.
Bekijk het programma.

Femke Halsema heeft een lange staat van dienst als politicus en opiniemaker. Vanaf 1998 tot en met 2010 was ze lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, vanaf november 2002 was ze fractievoorzitter. Daarvóór werkte ze onder meer bij de Wiardi-Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA) en politiek-cultureel centrum De Balie. Ze is alumnus van de Universiteit Utrecht, waar ze in 1993 als jurist afstudeerde.

Sinds ze begin 2011 afscheid nam van de politiek, is ze actief als onafhankelijk publicist, televisiemaker en consultant. Naast essays en columns heeft ze diverse boeken op haar naam staan. Haar recentste bundel, Zoeken naar vrijheid (2010), is een verzameling essays over de niet aflatende strijd voor vrijheid van meningsuiting en participerend burgerschap in de globaliserende wereld

Bron: www.uu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten