"Utrecht, the first human rights city in the Netherlands, ..." (Navanethem Pillay)
30 september 2011
Studium Generale: Mensenrechten
Ook Studium Generale heeft eerder aandacht besteed aan Mensenrechten:
60 jaar geschiedenis, filosofie, theorie en praktijk
Guantanamo Bay, Abu Graib, heropvoedingskampen, massamoorden en etnisch en religieus geweld. Dagelijks treden machthebbers de rechten van de mens met voeten. Toch is er veel gewonnen sinds de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aanvaardde. Landen beloofden elkaar dat ze hun burgers zouden beschermen tegen honger, dwangarbeid, discriminatie en ander onrecht. Maar waarom is recht hebben nog altijd niet hetzelfde als recht krijgen?
Wetenschappers en deskundigen uit de praktijk zullen in deze lezingenserie aan de hand van concrete voorbeelden illustereren welke kracht er uitgaat van mensenrechten, maar ook welke beperkingen het recht kent. Als moreel kader lijkt het nut van mensenrechten onomstreden. Ze vormen de enige wereldwijde standaard die consensus geniet in een tijd waarin veel relatief lijkt. Geen individu of bedrijf, geen democratie of dictatuur kan ongevoelig blijven voor de morele waarde van mensenrechten. Of toch? Reden genoeg om meer te weten te komen over de totstandkoming van mensenrechten en mee te discussiëren over de toekomst ervan.
Meer informatie en de synopsis van de lezingenserie is te vinden op: http://www.sg.uu.nl/programma/najaar-2007/mensenrechten/ en http://www.sg.uu.nl/prog/2007b/mensenrechten/synopsis_mensenrechten.pdf
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten