20 september 2011

De Nacht van Descartes: 'Een dier om op te vreten'


Studium Generale organiseert op 13 oktober in samenwerking met het Descartes-Centrum en Hygieia de 'Nacht van Descartes 2011'. Er is een boeiend middag- en een avondprogramma georganiseerd met betrekking tot onze omgang met dieren.

De eerste animal cops zijn aangesteld, terwijl we tegelijk ook nog steeds de 'plofkip' kennen die te dik is om te staan. Op zijn minst zijn we dus inconsequent te noemen in onze houding naar dieren. Sommige dieren verzorgen en aaien we, terwijl we andere opeten. Het konijn is zowel een knuffeldier voor kinderen als een maaltijd op ons bord. Daarnaast is het konijn proefdier in het lab, bontje aan een jas, ongedierte in de landbouw en deel van de door ons zo gewaardeerde natuur. Als we het welzijn van het dier als uitgangspunt nemen, dan zouden we zelfs hypocriet te noemen zijn. Is dat erg? Of is onze zorgplicht inderdaad afhankelijk van de context? Op het konijn zijn al minstens vier verschillende wetten van toepassing: de Flora- en faunawet, de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, de proefdierwet en de EU-richtlijnen voor hygiëne. Die kijken telkens vanuit een ander perspectief naar het dier.

Dieren zijn verworden van levende wezens tot productie-eenheden. Is de enige remedie voor dit alles het halveren van onze vleesconsumptie? In de stad heeft de burger een heel ander ideaal over wat goed is voor het dier op de boerderij of in de natuur. Maar hoe weten we wanneer een dier een goed leven heeft en gelukkig is? De geschiedenis en de filosofie van het denken over mens en dier kunnen helpen onze houding te bepalen voor de toekomst.

Meer informatie vindt u op de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten