20 april 2011

Tweede Kamer stemt in met College voor de Rechten van de Mens


De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel voor de oprichting van het college voor de rechten van de mens. Het College moet de mensenrechten in Nederland beschermen, het bewustzijn van deze rechten vergroten en de naleving bevorderen. Met de instelling van het College wenst het kabinet te voldoen aan de criteria die de VN hebben geformuleerd voor (de instelling) van nationale mensenrechteninstituten (de zogenaamde Paris Principles)

Het College krijgt als taak te adviseren over (voorgenomen) wet- en regelgeving en beleid, onderzoek te doen, te rapporteren en aanbevelingen op te stellen. Tevens zal het aansporen tot de ratificatie, implementatie en naleving van verdragen, richtlijnen en aanbevelingen. Daarnaast zal het College samenwerken met nationale, Europese en internationale instellingen en maatschappelijke organisaties die zich de bescherming van een of meer rechten van de mens aantrekken en door middel van voorlichting, educatie en publiciteit het bewustzijn van en kennis over mensenrechten te vergroten. De wettelijke taken die nu zijn toegekend aan de Commissie gelijke behandeling gaan over naar dit College (Bron: Eerste Kamer).

De Commissie Binnenlandse Zaken en Hoge colleges van Staat van de Eerste Kamer is nu aan zet en het wetsvoorstel staat op 10 mei op de agenda van die commissie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten