10 maart 2011

Platform verzet zich tegen strafbaarstelling illegaal verblijf

Een platform van kerken, vakbonden, NGOs, academici en LOGO gemeenten waaronder Utrecht heeft een verklaring opgesteld tegen het strafbaar stellen van illegaal verblijf van migranten.

Het kabinet wil illegaal verblijf van migranten strafbaar stellen. Ook wil het kabinet het onmogelijk maken dat mensen die zonder verblijfspapieren in dit land worden aangetroffen ooit nog legaal verblijf kunnen verkrijgen, zelfs als er nieuwe relevante feiten zijn die dat wel zouden rechtvaardigen. Het platform en de 10.000 mensen die de verklaring hebben ondertekend, spreken zich uit tegen deze plannen. Strafbaarstelling van illegaal verblijf is buiten alle proporties en slecht voor de samenleving menen zij.

De ondertekenaars propageren geen illegaal verblijf maar verzetten zich tegen het strafbaar stellen ervan, omdat dit voor kwetsbare groepen en voor de samenleving als geheel negatieve gevolgen zal hebben. Het is een aantasting van mensenrechten, bedreigt de meest kwetsbare groepen, werkt uitbuiting in de hand, vergroot de afstand tot de hulpverlening, is slecht voor de veiligheid en openbare orde en vergroot de spanningen tussen groepen in de samenleving. Zie ook de NOS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten