23 augustus 2010

Gezondheid Utrecht vergeleken met andere Europeanen


Zestienhonderd Utrechters krijgen in de week van 30 augustus een vragenlijst van de gemeente Utrecht (GG&GD) thuisgestuurd met vragen over hun leefgewoontes, leefomgeving en psychische en lichamelijke gesteldheid. Zo'n 40.000 Europeanen ontvangen deze vragenlijst. Dit onderzoek geeft inzicht in de gezondheid van stadsbewoners uit maar liefst 27 Europese steden.

Via een steekproef uit het bevolkingsregister zijn zestienhonderd Utrechters van negentien jaar en ouder geselecteerd. Zij krijgen een enquête thuisgestuurd. Als het nodig is, helpt de GG&GD bij het invullen van de vragenlijst. In oktober vullen nog zeshonderd Utrechtse middelbare scholieren een speciaal op jongeren gerichte gezondheidsvragenlijst in.

Stedelingen hebben over het algemeen een minder goede gezondheid dan mensen buiten de stad. Hun levensverwachting is lager, hun leefomgeving is minder gunstig en psychosociale problemen komen vaker voor. Met het onderzoek kan het gezondheidsbeleid in grote steden worden verbeterd. Het onderzoek maakt onderdeel uit het in 2009 gestartte internationale gezondheidsonderzoek, Urban Health Indicator System-2 (URHIS-2), waaraan 27 Europese steden 4 jaar lang deelnemen.

Bron tekst: gemeente Utrecht
foto: Willem Mes