22 juni 2010

The Road to Rio starts in Utrecht


Zaterdag 26 juni zullen 22 teams van dak- en thuislozen op het Neude de zevende ronde van de the Dutch Homeless Cup spelen. Oud-scheidsrechter Frans Derks en wethouder Victor Everhardt zullen om 14.30 uur de aftrap verzorgen.

De tien beste teams plaatsen zich komende zaterdag voor de finaleronde in Amsterdam. Met drie teams bij de eerste twaalf staat Utrecht er uitstekend voor. De uiteindelijke winnaar zal Nederland vertegenwoordigen op de Homeless World Cup in Rio de Janeiro.

Het enige vrouwenteam in de Dutch Homeless Cup is afkomstig uit Utrecht. De Utrecht Angels voetballen alleen tegen mannenteams maar staan momenteel op een niet onverdienstelijke 14e plaats. Het vrouwenteam zal sowieso automatisch als Nederlandse vertegenwoordiging afgevaardigd worden naar het vrouwentoernooi van de Homeless World Cup in Rio de Janeiro.

In 2003 werd The Homeless World Cup, een internationaal straatvoetbaltoernooi waaraan dak- en thuislozenteams uit de hele wereld kunnen deelnemen, voor de eerste keer georganiseerd in Oostenrijk. De initiatiefnemer van dit evenement is Mel Young, de voorzitter van het Internationale Netwerk voor Straatkranten (INSP). Na het succes in landen als Oostenrijk, Zweden (2004), Schotland (2005), Zuid-Afrika (2006), Kopenhagen (2007), Melbourne (2008) en Milaan (2009), zal Rio de Janeiro zich dit jaar een week lang ‘daklozenhoofdstad’ noemen!

Het toernooi, dat voor het eerst in 2003 werd georganiseerd, is niet alleen een wereldwijde manifestatie van solidariteit tussen dak- en thuislozen, maar ook een evenement dat kansarme groepen wil laten zien hoe je met sport de weg terug naar de samenleving kan inslaan. Daarnaast functioneert het toernooi als een blikvanger om wereldwijd aandacht te vragen voor de problematiek van dak- en thuislozen.

De Homeless World Cup is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevend straatvoetbaltoernooi dat wereldwijd door de media wordt gevolgd. Dankzij de financiële steun van Nike en Vodafone Foundation worden over de hele wereld steeds meer straatvoetbalcompetities gespeeld. In 2012 zullen ruim 1 miljoen dak- en thuislozen aan de Homeless World Cup deelnemen. Het toernooi maakt inmiddels deel uit van het UEFA Grassroots Programme. Het aantal deelnemende landen neemt nog steeds toe. Van 18 landenteams in 2003 naar 64 teams in 2010!

De winnaar van de Dutch Homeless Cup zal Nederland vertegenwoordigen op de Homeless World Cup in Rio de Janeiro.